- 100.000 sivile fanget i skuddlinjen

Foto: Ho (REUTERS)

Titusener av sivile er fanget i den såkalte sikkerhetssonen på 20 kvadratkilometer.

22.04.09 11:17

Kampene fortsetter på Sri Lanka og hjelpeorganisasjoner frykter blodbad.

Srilankiske regjeringsstyrker har presset seg inn i tamiltigrenes siste skanse nord i landet og drept flere titalls geriljasoldater.

Regjeringsstyrkene har i løpet av de siste månedene tvunget tigrene ut av sine skanser og sendt dem på flukt inn i det som tidligere ble omtalt som sikkerhetssonen.

Skulle være trygge
Hensikten med sikkerhetssonen på 20 kvadratkilometer, var å opprette en sone hvor sivilbefolkningen kunne være trygge, men de siste dagene har kampene blitt utkjempet i nettopp dette området.

FN og hjelpeorganisasjoner har uttrykket stor bekymring for sivilbefolkningen som fortsatt befinner seg i sikkerhetssonen.

Les også: Bomber sivile mål

Amerikanske myndigheter frigjorde onsdag et satellittbilde av sikkerhetssonen som viser anslagsvis 25.000 telt som huser sivilbefolkningen i området, melder nyhetsbyrået AP.

Bildet ble tatt mandag og viser anslagsvis 100.000 sivile som er samlet på stranden nord i landet.

USAs Utenriksdepartement anslår at det var 125.000 sivile i sikkerhetssonen før eskaleringen mandag da regjeringsstyrkene inntok tigrenes siste tilfluktssted.

De to siste dagene skal om lag 78.000 sivile ha klart å komme seg i sikkerhet, opplyser den srilankiske hæren.

- Noen har blitt evakuert, mens andre har hatt ønske om å være igjen sammen med regjeringsstyrkene, sier talsmann for den srilankiske hæren brigadegeneral Udaya Nanayakkara, melder BBC.

Men tallene på mennesker som fortsatt befinner seg i sonen, eller som har klart å flykte i sikkerhet, er sprikende.

4500 drept på tre måneder
FN anslår at 4500 menneskeliv har gått tapt i kamphandlingene de tre siste månedene.

Tamiltigrene hevder at regjeringsstyrker har drept 1000 sivile bare i løpet av mandagen, men disse tallene er ikke bekreftet fra noe offisielt hold.

I løpet av de siste 48 timene har Leger Uten Grensers kirurger og personell fra Sri Lankas offentlige helsevesen jobbet døgnet rundt for å behandle over 400 krigsskadde pasienter på sykehuset i Vavuniya i den regjeringskontrollerte delen av det nordlige Sri Lanka. Dette er nesten dobbelt så mange som tidligere har blitt innlagt i løpet av en hel uke.

Skadene er for det meste forårsaket av granatsplinter og landminer. Busslaster med pasienter ankommer sykehuset og de regjeringsdrevne leirene i Vavuniya fra konfliktområdet kjent som Vanni.

Dør på vei til sykehus
- Bussene ankommer fortsatt, og enkelte av dem har også med seg lik, da noen av de sårede døde underveis, sier Karen Stewart, som er mentalhelsearbeider for Leger Uten Grenser i Vavuniya. Mandag 20. april mistet over 30 sårede livet underveis til sykehuset.

Tamiltigrene kjemper for uavhengighet fra Sri Lanka og konflikten har vart i nesten 25 år. Organisasjonen er erklært som terrorister av 32 land, deriblant USA og EU. Mer enn 70.000 mennesker har blitt drept i konflikten som offisielt startet i 1983.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.