- 103 drept i flystyrt

Foto: (AP/Scanpix)

Flyet krasjet under landing ved Tripoli flyplass.

12.05.10 16:29

Passasjerflyet fra Afriqiyah Airways krasjet ved flyplassen i Tripoli i Libya onsdag morgen. Flyselskapet melder om at 104 er omkommet.

Ifølge AFP skal en åtte år gammel nederlandsk gutt være den eneste overlevende etter at det libyske flyet traff bakken.

En sikkerhetsansvarlig ved flyplassen meldte først at alle om bord var døde, men så kom meldingen om at en gutt hadde overlevd og blitt fraktet til sykehus i nærheten av Tripoli.

Krasjet under landing

Blant de omkomne skal det være 94 passasjerer og elleve besetningsmedlemmer, melder Al Arabiya TV.

På flyselskapets egne nettsider heter det at 104 er omkommet i flyulykken, og at det da var 93 passasjerer om bord på flyet.

Her heter det videre at flyet krasjet under landing på flyplassen i Tripoli. Flymaskinen var en Airbus 330.

- Alt vi kan si akkurat nå er at flyet krasjlandet under sitt siste forsøk på å lande, sier en kilde ved flyplassen.

Det har ikke kommet noen umiddelbar indikasjon på årsaken til ulykken, heter det fra offisielt hold.

Flyet kom fra Sør-Afrika onsdag morgen og var flight 8U771 fra Johannesburg. Flyet skulle etter planen lande på flyplassen i Tripoli klokken 06.10 lokal tid.

Mange nasjonaliteter

Ifølge BBC var dette et kommersielt passasjerfly fra selskapet Afriqiyah Airways. Flyet skal ha krasjet like ved flyplassen.

Ledelsen ved Tripoli International Airport skal ha bekreftet at det er 105 omkommet, én mer enn hva flyselskapet. Av de 94 passasjerene skal det ha vært mange nasjonaliteter, inkludert briter og sørafrikanere. Noen endelig passasjerliste er ikke kommet fra flyselskapet eller flyplassen i Johannesburg, men ifølge avisen De Telegraaf skal 62 av passasjerene være nederlendere.

Disse passasjerene hadde bestilt tur til Afrika gjennom to nederlanske reiseselskap, og var på vei hjem fra ferie.

De kabinansatte og pilotene skal alle være fra Libya.

- Gutt overlevde
Meldingene om at et barn har overlevd ulykken er fortsatt ubekreftet, skriver BBC. Ifølge AFP er det snakk om en nederlansk gutt, men andre medier melder om at dette kan være ei jente.

Den nevnte nederlanske avisen De Telegraaf skriver at en ni år gammel gutt fra Nederland har overlevd ulykken.

Også ifølge en kilde den arabiske nyhetskanalen Al Jazeera har snakket med, skal en åtte år gammel passasjer ha overlevd ulykken. Men flyselskapet melder at på dette tidspunkt har de ingen informasjon om skadde eller overlevende.

Libyas transportminister Mohammed Ali Zidan sier at 96 er bekreftet død etter flystyrten, og at en nederlandsk gutt har overlevd. Det melder nyhetsbyrået AP.

Han vil ikke spekulere i hva som var årsaken til krasjet, men utelukker at dette skal være en terrorhandling.

Skulle til London
Etter et stopp i Tripoli, skulle flyet etter planen videre til Gatwick utenfor London.

Det er fortsatt usikkert om flyet krasjet på flyplassens rullebane eller litt lenger borte. Flyet kan ifølge flyplasspersonale ikke ses fra flyplassen.

BBCs korrespondent i Tripoli melder at været har vært fint og klart de siste par dagene. Flyplassen ligger 50 kilometer utenfor den libyske hovedstaden.

Flyselskapet, som nå er rammet av denne katastrofale ulykken, ble grunnlagt i 2001. Selskapets reklamerer med at de bare har kjøpt nye fly siden oppstarten.

Afriqiyah Airways opererer med innenriksruter mellom Tripoli og Benghazi samt internasjonale ruter til over 25 land i Europa, Afrika, Asia og Midt-Østen.

Flytypen Airbus A330 skal være den samme som rammet Air France over Atlanterhavet 1. juni 2009. Ulykken krevde 228 menneskeliv og grunnen til flystyrten er fortsatt noe uklar.

Nettavisen følger saken.

HER SER DU VIDEO FRA ULYKKESSTEDET:

HTML EMBED

FLERE BILDER FRA ULYKKEN:

3261

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.