Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- 15 drept av bussbomber

Foto: (AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
15 mennesker skal være drept, og rundt 90 skadd etter at to bomber eksploderte i byen Beer Sheva sør i Israel tirsdag ettermiddag.

Byen ble rystet av to eksplosjoner tirsdag ettermiddag, melder nyhetsbyrået AP. Eksplosjonene skjedde omtrent samtidig, klokken 02.50 lokal tid. Meldingene om en tredje eksplosjon, ved et kjøpesenter i byen, ble senere avkrefter av israelske myndigheter.

Ifølge avisen Haaretz eksploderte en bombe om bord i en buss i nærheten av byens hovedgate. En annen buss, bare hundre meter bortenfor, ble rammet av ytterligere en bombe.

15 ofre

Begge bussene begynte å brenne etter angrepet. 15 mennesker skal så langt ha mistet livet i angrepet i tillegg til selvmordsbomberne.

Den israelske bussjåføren Yaakov Cohen kjørte den ene av de to bussene. Fra sykehussenga forteller han om det han opplevde.

- Jeg så bussen foran meg på veien eksplodere og ta fyr. Jeg tenkte at min buss kanskje kunne bli den neste og kjørte rundt ti meter. Så åpnet jeg dørene. Jeg tror 10-15 mennesker gikk av. Så hørte jeg en kraftig eksplosjon. Det var forferdelig, sier Cohen, som selv fikk skader i beina.

- 91 skadd

Eksplosjonene rammet også forbipasserende, og mange av dem ble også skadd. Til sammen skal 91 mennesker være skadd i angrepene, ifølge avisen Haaretz.

Den Hizbollah-kontrollerte, libanesiske TV-stasjonen al-Manar melder at det var selvmordsbombere som sto bak eksplosjonene og oppgir palestinske kilder til grunn for meldingen. Også israelsk radio hvder angrepet ble utført av palestinske selvmordsaksjonister, men dette er ikke bekreftet.

Hamas bak

Den palestinske militante gruppen Hamas hevder i et notat å stå bak aksjonen, melder AP. Hamas sier bombene er hevn for Israels drap på flere fremtredende Hamas-ledere tidligere i år, da blant annet organisasjonens åndelige leder sjeik Ahmed Yassin ble tatt av dage.

«Dersom dere trodde våre lederes martyrdød ville svekke vårt oppdrag og forhindre jihad (hellig krig, red. anm.), da drømmer dere,» heter det i notatet fra Hamas.

På Gazastripen kunne lovord om den «heroiske operasjonen» høres fra moskeenes høyttalere tirsdag.

Tidligere tirsdag pågrep den israelske hæren en palestiner med eksplosiver bundet fast på kroppen. Mannen prøvde å komme seg inn i Israel fra Gazastripen.

Det er nesten et halvt år siden Israel sist ble rammet av en selvmordsaksjon.

Diskuter Midtøsten her!

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!