RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Representanter for Landbruksdepartementet tar prøver av en høne ved en gård der nærmere 156 høner døde torsdag 29. september i Bandung, Indonesia.
Representanter for Landbruksdepartementet tar prøver av en høne ved en gård der nærmere 156 høner døde torsdag 29. september i Bandung, Indonesia. Foto: SCANPIX/AP Photo/Str

- 150 millioner kan dø

Sist oppdatert:
En global fugleinfluensaepidemi kan ta livet av 150 millioner mennesker, advarer FN.

Dersom verden ikke forbereder seg godt nok på en mutasjon av fugleinfluensaviruset, der det smitter fra menneske til menneske, kan det verste skje. Det kan utløse en global fugleinfluensaepidemi - en pandemi, advarer FN og Verdens helseorganisasjon (WHO).

Mottrekk avgjørende
- Hvis viruset smitter fra person til person, vil verdens mottrekk avgjøre om sykdommen vil ta livet av fem millioner elller så mange som 150 millioner, sa doktor David Nabarro i WHO på vegne av FN under en pressekonferanse torsdag, melder nyhetsbyrået Reuters.

Nabarro sa også at generalsekretær i FN, Kofi Annan har bedt ham om hjelp for å sette i gang en verdensomspennende kampanje for å bekjempe dagens fugleinfluensavirus og forberede verden på virusets endring til å kunne smitte mellom mennesker. I dag smitter viruset mellom fjærkre, som igjen smitter mennesker.

Frykter mutert virus
Ifølge FN er det fugleinfluensaepidemien i Asia som har størst risiko for å utløse en pandemi. Det kan skje ved at fugleinfluensaviruset H5N1 omdannes og spres mellom mennesker. Uten en naturlig immunitet mot et slikt virus, vil en pandemi kunne forårsake død, sykdom og sosialt og økonomisk sammenbrudd, advarer WHO.

Nabarro sier det er svært sannsynlig at viruset vil endre seg til en variant som smitter mellom mennesker.

- Det vil være et stort feilgrep å ignorere faren. Det er nesten helt sikkert at vi får en pandemi snart, sa han.

Noen av verdens myndigheter og internasjonale organisasjoner har allerede begynt å samarbeide for å komme fuglevirustrusselen i møte.

FN vil også etablere et eget kontor som skal begynne mobiliseringen av alle lands myndigheter, internasjonale byråer, helsearbeidere og medisinindustrien.

- Rask respons
- Dersom viruset begynner å smitte mellom mennesker, er det kun snakk om uker før vi har en pandemi underveis. Rask respons vil være helt nødvendig, sa han.

Pandemier forekommer med en viss regelmessighet. I 1918 tok spanskesyken livet av 40 millioner mennesker.

Norge lagrer medisin
Norge har lagret 1,4 millioner doser av medisinen oseltamivir (Tamiflu) til behandling av fugleinfluensa. Dette er medisin nok til en tredjedel av befolkningen, det antall myndighetene regner kan bli rammet av fugleinfluensa, dersom den begynner å smitte fra menneske til menneske. Medisinlageret, som koster 190 millioner kroner, har holdbarhet i fem år.

Ifølge Folkehelseinstituttet er Norge i fremste rekke i verden når det gjelder beredskap for behandling av fugleinfluensa. Det arbeides stadig med å finne en vaksine mot fugleinfluensa.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere