RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- 1500 hentet opp fra gruven

Sist oppdatert:
1500 av de 3200 gruvearbeiderne er hittil reddet ut av gullgruven.

- Jeg var sulten, det var ikke noe mat eller vann i gruven, sier Sethiri Thibile (32).

Han var blant de første gruvearbeiderne som ble reddet opp - etter 19 timer innesperret 1600 meter under jorda.

- De fleste er redde og sultne. Det er også kvinner blant de innesperrede, forteller Thibile.

192593

Klokken 11 torsdag morgen, var om lag 1500 av de 32000 gruvearbeidere reddet opp.

- Tempoet i redningsarbeidet går bedre nå. Det går ikke lenger i sneglefart, sier helse- og sikkerhetsansvarlig for den nasjonale fagforeningen for gruvearbeidere.

Kuttet strøm til heisen Gruvearbeiderne jobber for verdens femte største gruveselskap, Harmony Gold.

Fra klokken 08.00 onsdag morgen har et helt morgenskift på 3200 gruvearbeidere sittet fanget etter at en gruvesjakt delvis kollapset, mest sannsynlig på grunn av et vannrør som revnet, ifølge AP.

Gruven Elandsrand ligger i Witwatersrand Basin, som huser verdens største gullforekomster.

I forbindelse med ulykken fikk det elektriske anlegget omfattende skader, blant annet ble strømkabelen til heisen kappet av. Dermed ble hele skiftet fanget i bunnen av gruven uten mulighet til å komme seg opp.

- Noen av disse arbeiderne begynte på jobb tirsdag ettermiddag. Nå er det onsdag kveld, og de er fortsatt under bakken, sier Peter Bailey.

Han er på stedet og sier arbeiderne har trengt seg sammen ved samlingspunkt.

- De er sultne, tørste og svært redde, sier han.

24 timer Ingeniører jobber nå med å hente opp arbeiderne med en alternativ heis i nærheten der gruvearbeiderne er. Denne heisen brukes vanligvis til å frakte søppel. Den har en kapasitet på 300 personer med en halvtimes mellomrom, ifølge det sørafrikanske nettstedet news24.com.

Amelia Soares, talskvinne for gruveselskapet, sier redningsarbeidet kan ta lang tid ettersom det bare vil være mulig å hente opp noen få hundre arbeidere av gangen, melder Reuters.

Lesiba Sheshoka for Sør-Afrikas National Union of Mine Workers sier de er svært bekymret for gruvearbeidernes situasjon. Sheshoka sier også at sørafrikanske gruver ikke er kjent for å ha gode sikkerhetsforhold for arbeiderne.

- Dårlig vedlikehold - Det er en skrekkelig situasjon. Den eneste utgangen er sperret, trolig på grunn av et jordfall, sier Sheshoka.

Fagforeningen frykter mennene kan bli fanget uten oksygen på grunn av jordras inne i gruven, eller at det sprukne røret kan føre til flere stein og leireras. Sheshoka sier også at sjaktene ikke er i god stand.

- Våre kolleger forteller oss at de har sagt fra til sjefene om dårlig vedlikehold av sjaktene, men det har ikke blitt tatt hånd om, sier hun til AP.

Blant annet finnes ingen nødutgang.

Sørafrikanske gruvesjakter er blant de dypeste i verden og kan være inntil 3 km dype.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere