RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: BEHROUZ MEHRI (Afp)

- 16-årige jenter er gifteklare

Sist oppdatert:
Irans president mener jenter bør giftes bort når de er i alderen fra 16 til 18 år.

Den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad har kommet med en uttalelse i en iransk avis søndag hvor han oppfordrer jenter til å inngå giftermål allerede i 16-årsalderen.

- Den beste alderen for giftermål er mellom 16 og 18 for jenter og mellom 19 og 21 for gutter, sa presidenten til avisen Mardomsalari.

Hevet fra ni til 15
Politiske analytikere mener hensikten med uttalelsen er å samle støtte blant unge velgere, skriver Tribune. I 2004 hevet det iranske parlamentet den lovlige aldersgrensen for giftermål for jenter fra ni til 15 år. Nå har altså presidenten sagt at man bør vente til fylte 16 år.

Den iranske regjeringen har den senere tid oppfordret unge mennesker til å inngå ekteskap for å bekjempe det de kaller «spredning av umoral blant unge».

Samtidig har iranske kvinneforkjempere kritisert de diskriminerende lovene som gjelder for gifte kvinner. Kvinner stiller svært dårlig dersom de ønsker en skilsmisse. De har ikke lov til å jobbe eller forlate landet uten ektemannens tillatelse, og de har ikke lov til å stille som presidentkandidat.

Og under juridisk lovgivning er en kvinnes liv i blodpenger bare verdt halvparten av en manns liv.

Kan ikke ignoreres
Kvinneforkjemperen mener at kvinners rettigheter ikke lenger kan ignoreres i et land hvor to tredeler av befolkningen er under 30 år, og hvor 60 prosent av universitetsstudentene er kvinner.

Kvinner har gjort seg bemerket i Iran de siste årene, og aktivisten Shirin Ebadi ble tildelt fredsprisen i 2003 for arbeidet med å styrke barn og kvinners rettigheter i Iran.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere