*Nettavisen* Nyheter.

- 17-åring som sluttet seg til IS, ble slått i hjel da hun ville flykte

DØDE: Samra Kesinovic og Sabina Selimovic skal begge være døde. Sabina døde under kamper for IS i Syria, ifølge FN, mens Samra skal ha blitt slått i hjel da hun forsøkte å flykte fra IS.

To østerrikske tenåringsvenninner antas å være døde.

25.11.15 13:12

Samra Kesinovic og Sabina Selimovic skapte overskrifter over hele verden da de to bestevenninnene rømte fra sine hjem i Østerrike for å slutte seg til IS og gifte seg med jihadister fra Den islamske stat (IS).

De to forsvant i april 2014.

Flere aviser skriver at jentene etterlot denne beskjeden til sine foreldre:

Klikk på bildet for å forstørre.

 

«Ikke let etter oss. Vi skal tjene Allah og vi skal dø i hans navn».

Etter at de to jentene rømte, dukket det opp bilder hvor de holder Kalashnikov-geværer. Bildene ble postet på diverse nettsteder, antagelig for å rekruttere flere jenter til IS.

IS skal ha hatt dialog med jentene i lang tid, gjennom en russisk meldingsapp og telefon, før tenåringene rømte hjemmefra. Mest sannsynlig har deler av kommunikasjonen skjedd via den kontroversielle appen Telegram.

FN antar at Sabina Selimovic ble drept under kamper for IS en gang i 2014, mens østerriksk media melder at Samra Kesinovic senere skal ha blitt slått i hjel etter at hun forsøkte å flykte fra Raqqa, som regnes som den uoffisielle hovedstaden til IS.

Myndighetene i Østerrike vil ikke kommentere opplysningen overfor The Local, som skriver at det er den østerrikske avisen Kronen som har en kilde som forteller at Samra Kesinovic ble drept fordi hun forsøkte å flykte.

En tunisisk kvinne som også reise til Syria for å slutte seg til IS, sier til avisen at hun bodde sammen med Samra og Sabina i Raqqa inntil hun selv klarte å rømme derfra. Det er denne tunisiske kvinnen som forteller at Samra ble slått i hjel.

Opplysningen om at Sabina ble drept mens hun kriget for IS, stammer fra David Scharia i FNs sikkerhetsråds antiterrorkomité.

- Vi fikk nylig informasjon om to 15 år gamle jenter, av bosnisk opprinnelse, som forlot Østerrike, hvor de hadde bodd de siste årene. Begge ble rekruttert av IS. Én ble drept under kamper i Syria, mens den andre har forsvunnet, sa Scharia til Ynet i desember i fjor.

The Daily Mail skriver at en islamsk predikant fra Bosnia, som er bosatt i Wien og går under navnet Ebu Tejma, skal ha rekruttert jentene til IS.

Det antas at rundt 130 personer fra Østerrike har sluttet seg til IS. Mange av dem kom til Østerrike som flyktninger etter krigen i Tsjetsjenia.

- Hvis vi får tak i dem før de reiser, har vi en mulighet til å jobbe sammen med foreldrene deres og andre institusjoner, slik at vi får dem ut av den påvirkningen som har fått dem til å ville dra. Når de har forlatt landet, er det nesten umulig å få dem tilbake, selv om de skulle ombestemme seg, sier Østerrikes innenriksminister Alexander Marakovits ifølge The Daily Mail.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag