RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: TARIQ MAHMOOD (AFP)

- 200 talibankrigere drept

Sist oppdatert:
Storoffensiv mot Swat-dalen i Pakistan.

Styrker fra den Pakistanske hæren oppgir å ha tatt livet av cirka 200 militante talibanmedlemmer fra områdene Swat og Shangla i løpet av det siste døgnet, melder CNN. Tallet er ikke verifisert ettersom journalister er utestengt fra regionen.

Hæren har i det siste frigitt stadige tall på antallet drepte talibankrigere, men har ikke lagt fram noen beviser på den påståtte suksessen de fører i den nordliggende, talibanstyrte regionen.

- Dommedagsscenario
Da solen rant søndag morgen ble utferdsforbudet fra Swat-dalen hevet, og lange rekker med sultne og redde sivile strømmet ut av regionen. De fleste søkte sørover mot de svært enkle flyktningleirene som er opprettet i i Swabi-distriktet i retning hovedstaden Islamabad, melder al-Jazira.

BBCs korrespondent beskriver synet av folkemassene, som han anslår til å være flere tusen, som et dommedagsscenario. Klokken 15, lokal tid, ble portforbudet gjeninnført. Dermed ble stridshandlingene gjenopptatt og helikoptre, stridsskip, stridsvogner og artilleri er satt inn.

200.000 på flukt
FNs flyktningeråd advarer søndag mot den massive fortrengningen av sivile som skapes av militærets offensiv.

FNs høykommisær for flyktninger anslår at så mange som 200.000 pakistanere har flyktet fra området de siste dagene. Ytterligere 300.000 er ventet å rømme området i den nærmeste framtid.

Ingen tegn til fred
Pakistans statsminister kaller offensiven mot talibanstyrkerne i Swat-dalen for «en kamp om Pakistans overlevelse og et spørsmål om befolkningens framtid».

President Asif Ali Zardari er for tiden på statsbesøk i USA. Han sier, ifølge Reuters, at det ikke kommer på tale å begrense den pågående offensiven. Regjeringen har tidligere forsøkt diplomati, men Zardari mener dette ble tolket som et tegn på svakhet fra regjeringens side.

- Vi sa til dem at hvis dere akter å skade Pakistan, er dere ikke pakistanere, og vi vil bekjempe dere. Vi vil slåss for å forsvare Pakistan, vi vil slåss for å beskytte våre kommende generasjoner, sa presidenten i en tale til pakistanere i USA.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere