- 25 millioner i latent livsfare for angrep

Foto: Ahn Young-joon (Ap)

12.03.13 21:31

Men i Sør-Korea er det få som tilsynelatende bryr seg nevneverdig om brudd på våpenhvileavtaler.

Nord-Koreas unge leder Kim Jong-un provoserte hele den vestlige verden da han utførte en tredje atomprøvesprengning i forrige måned. I tillegg har diktaturet frigjort flere propagandavideoer som direkte truer USA og det amerikanske lederskapet.

Torsdag fremmet Nord-Korea konkrete trusler hvor de forbeholder seg retten til et forebyggende atomangrep mot USA og Sør-Korea.

FNs sikkerhetsråd har svart på atomprøvesprengningen med ytterligere sanksjoner mot Nord-Korea. Sistnevnte svarte med å oppheve våpenhvileavtaler med Sør-Korea, samt avbryte en telefonisk «hotline» som er den eneste direkte kommunikasjonsforbindelse mellom Seoul og Pyongyang.

- Ingen snakker om det
Nord-Korea har konvensjonelle våpen som potensielt kan slå ut hele den sørkoreanske hovedstaden Seoul. Men i Sør-Korea er det tilsynelatende svært få som bryr seg nevneverdig om den dramatiske utviklingen. Det forteller Nord-Korea-ekspert Vladimir Tikhonov, som befinner seg i Sør-Korea.

- Det som er morsomt, er at det står om dette i sørkoreanske aviser, men det er ingen som snakker om det. Jeg har snakket med folk her både på flyplassen og på toget, men det er ingen interesse blant folket, sier professor ved Universitetet i Oslo, Vladimir Tikhonov, til Nettavisen på telefon fra Sør-Korea.

Han hevder sørkoreanerne er langt mer bekymret for den sørkoreanske økonomien enn krigsretorikken fra nord.

- Det de er virkelig bekymret for er den økonomiske situasjonen i Sør-Korea, blant annet tiltak som ble lovet av den sørkoreanske presidenten, som ikke er innfridd. Det er det man snakker om her, sier Tikhonov.

- På den koreanske halvøya så er de allerede vant til sterke ord. Nord-Korea bruker ganske sterk retorikk. På 1990-tallet ble det truet med fra nordkoreansk side at Seoul skulle bli et ildhav. Men 19 år senere så er de her fortsatt, sier Tikhonov.

- Nord-Korea føler seg truet
Nord-Korea har tidligere utført to atomprøvesprengninger i henholdsvis 2006 og 2009. I desember måned utførte de en rakettoppskytning som Vesten mener er et ledd i landets atomvåpenprogram.

Men Nord-Korea-ekspert Geir Helgesen tror imidlertid ikke at ytterligere sanksjoner og fordømmelser vil føre noe vei, men tvert imot forverre situasjonen i form av tøffere krigsretorikk.

- Nord-Korea oppfatter dette som en innblanding i interne anliggende, og de forbeholder seg rett til forebyggende angrep om de føler seg alvorlig truet. Og problemet er at de føler seg alvorlig truet, og har gjort det i mange år. Og det er årsaken, slik jeg tolker det, for at et fattig land i Asia utvikler masseødeleggelsesvåpen, sier leder ved Nordiske Institutt for Asiatiske studier ved Universitetet i København, Geir Helgesen, til Nettavisen.

Helgesen sier at det nordkoreanske lederskapet blir i Vesten framstilt som uberegnelig og irrasjonelle.

- Men jeg må heller si at de er besatt av en angst og blir offer for sin egen isolasjonspolitikk. De har en politikk som tilsier at de kun skal stole på seg selv. Denne isolasjonspolitikken har ført til vanskeligheter med å relatere seg til omverden, og omverden har vanskeligheter med å relatere seg til dem. Det er en dyp kløft mellom Nord-Korea og omverden når det gjelder å forstå hverandre. Nord-Koreas angst tolkes i vår del av verden som en aggressiv tilbøyelighet, og det er veldig uheldig, sier Helgesen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kyodo

- 25 millioner i latent livsfare
Ingen i Vesten har eksakt kunnskap om Nord-Koreas atomkapasitet. Men alt tyder på at nordkoreanerne ennå ikke har utviklet små nok atomladninger til å feste på langtrekkende missiler, noe som kunne gjort dem i stand til å treffe amerikanske fastlandsmål.

Helgesen mener atomtrusselen fra Nord-Korea er sterkt overdrevet, også overfor Sør-Korea.

- Når det gjelder Nord-Koreas salgskraft, så er det ikke først og fremst atomvåpen sørkoreanerne er mest engstelige for, men de er mest engstelige for Nord-Koreas konvensjonelle våpen. Nord-Korea har et temmelig stort antall kanoner som kan bombardere hovedstaden Seoul som offisielt har tolv millioner innbyggere. Men i realiteten er det dobbelt så mange som bor i regionen rundt Seoul. Dermed er 25 millioner i latent livsfare for et angrep fra Nord-Korea. Det er det som engster Sør-Korea, sier Helgesen.

- Er det er reell fare for at Nord-Korea går til angrep på Seoul, Helgesen?

- Jeg tror det er nærmest utenkelig. Uansett hva Nord-Korea gjør i storskala, så er det et selvmordsangrep. Sør-Korea er militært sett langt sterkere enn Nord-Korea. Men det er ikke umulig, og det kan skje, og det er derfor man tar krigsretorikken alvorlig, sier han.

Kina, som er Nord-Koreas eneste allierte, har i en uttalelse fredag manet samtlige berørte parter om «å utvise ro og tilbakeholdenhet og unngå handlinger som kan få spenningene til å eskalere ytterligere».

Fakta om Nord-Koreas atomprøvesprengninger

* Nord-Korea trakk seg fra Ikkespredningsavtalen for atomvåpen (NPT) i 2003.

* 9. oktober 2006: Nord-Korea foretok sin første atomprøvesprengning. Anslått styrke var 0,8 kilotonn. Prøvesprengningen ble møtt med internasjonal fordømmelse. FNs sikkerhetsråd svarte med å innfører sanksjoner mot Nord-Korea fem dager senere.

* 25. mai 2009: Nord-Korea prøvesprengte en ny atomladning, med en anslått styrke på rundt 2,4 kilotonn.

* 12. februar 2013: Nord-Korea gjennomførte sin tredje atomprøvesprengning. Bombens sprengkraft anslås til mellom 6 og 7 kilotonn.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.