RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: ADEK BERRY (Afp)

- 4 mill. døde barn kunne vært reddet

Sist oppdatert:
Kunnskap om hygiene - og hvordan holde barnet varmt - mangler.

Konklusjonen fra Redd Barna er klar: I løpet av de ti siste årene har fire millioner barn omkommet fordi de ikke fikk tilstrekkelig hjelp.

En ny rapport viser at dette er antall dødsfall som det hadde vært mulig å forhindre. Organisasjonen er klar på at det skjer fordi andre land unnlater å hjelpe verdens fattige.

Enkle tiltak

- Det er spesielt disse store tallene vi reagerer på. Vi snakker her om nesten hele Norges befolkning, sier utenlandssjef Gunnar Andersen hos Redd Barna i Norge.

Det er særlig sykdommer som malaria, diaré og lungebetennelse som gjør at så mange fattige barn dør.

- Enkle tiltak er det som skal til for at barnedødeligheten kan gå drastisk ned. Det er ofte bare snakk om hygieniske forbedringer, som rent vann og bedre sanitære forhold.

- Når det gjelder lungebetennelse snakker vi bare om så grunnleggende ting som å holde barnet varmt. Og i de fleste av disse tilfellene er det kunnskap og utdanning som kan bedre statistikken.

Kritisk i Pakistan

Andersen har selv jobbet flere år i Pakistan, og her kan flomkatastrofen relateres direkte til Redd Barnas rapport. Barna her er de første som rammes av sykdommer i etterkant av katastrofen. Her blir nok situasjonen verre før den blir bedre.

- Rundt 20 millioner mennesker er i dag rammet av flomen i landet og barnedødeligheten er stor. Spredning av sykdom vil i første rekke ramme barn.

Andersen legger til at i de berørte områdene er helsestasjoner regelrett renset bort, og slik situasjonen er så har ikke helsepersonell ikke kapasitet til å følge opp.

- I tillegg er det en kjensgjerning at situasjonen er mest kritisk i konfliktområder, og i Pakistan er det også politisk ustabilitet.

Ulik hjelp

Nå mener Andersen at det er bak tallene man nå må se for å gjøre hjelpearbeidet mer rettferdig.

- Lenge har det vært fokus på de fattige som det er lettest å nå. Dermed rammes de fattigste av de fattige ekstra hardt. Det har vi sett i land som Burkina Faso i Vest-Afrika. Her har en gjennomsnittlig nedgang i barnedødelighet skjedd samtidig med en økning i barnedødelighet for de 20 prosent fattigste. Andre land har opplevd bedre resultater, der fokus har vært at alle skulle få hjelp.

Han mener barneliv kan reddes de neste ti årene dersom de fattigste utviklingslandene velger rettferdige tiltak for å redusere dødeligheten for barn under fem år.

Tusenårsmål

Rapporten kommer fem år før tusenårsmålene skal være innfridd. Redd Barna poengterer at målene har bidratt til å sette fattigdom på den internasjonale dagsorden og satt søkelys på mangler som helse og utdanning. Likevel er bare 40 prosent av målsettingen hittil nådd.

- Verdens ledere må endre perspektivet for å nå tusenårsmålene. De må sørge for at alle gravide kvinner og alle barn får tilgang til helsetjenester slik at den unødvendige barne- og mødredødeligheten reduseres og forsvinner, sier Redd Barnas generalsekretær Tove R. Wang.

Hun mener dette må prioriteres i nasjonale budsjetter, samtidig som rike land må bidra til å finansiere utviklingen av gode helsesystemer i utviklingsland.

Rapporten kommer to uker før FN skal møtes i New York for å diskutere de internasjonale tusenårsmålene for å bekjempe fattigdom. Målet om drastisk å minske barnedødeligheten hører med til dem som nå er lengst fra å kunne oppfylles.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere