*Nettavisen* Nyheter.

- 500 hengt på Rouhanis vakt

DYSTER RAPPORT: Iran Human Rights hevder neste 500 mennesker har blitt hengt det første halve året president Hassan Rouhani satt ved makten. Foto: Iran Human Rights/Scanpix

Høyeste antall henrettelser på 15 år, ifølge fersk rapport.

13.03.14 15:44

(Nettavisen): Iran Human Rights offentliggjør torsdag sin årlige rapport på henrettelser i Iran. Rapporten inneholder oppsiktsvekkende tall. Ifølge organisasjonen var det 687 henrettelser i den islamske republikken i 2013.

Dette er det høyeste tallet på minst 15 år, og er en økning på 16 prosent fra året før. 388 henrettelser var offisielle, mens det resterende tallet er henrettelser som enten hemmeligholdes eller ikke er annonsert av regimet. Iran Human Rights har imidlertid fått bekreftet tallet fra uoffisielt hold.

Fotballstadioner
59 av henrettelsene i fjor ble utført på offentlig sted i ren «taliban-stil», blant annet på fotballstadioner. Flere av de offentlige henrettelsene har hatt barn som tilskuere. 339 henrettelser knyttes til narkotikarelaterte forbrytelser.

Iran har tidligere fått massiv kritikk fra verdenssamfunnet fordi de henretter mindreårige forbrytere. Det strider mot FNs barnekonvensjon som Iran har ratifisert. I 2013 har det iranske regimet henrettet minst tre mindreårige forbrytere, ifølge rapporten. De vil si at de dødsdømte var barn da forbrytelsen de henrettes for, ble begått.

- 500 henrettelser
Det kanskje mest oppsiktsvekkende er at massehenrettelsene har økt i omfang etter at den tilsynelatende moderate og vestligvennlige Hassan Rohuani ble valgt til president i juni 2013.

Organisasjonen opplyser at 458 av de 678 henrettelsene i fjor ble utført i halvåret etter Rohuani kom til makten. Det utgjør hele 68 prosent av alle henrettelsene som ble utført i løpet av hele året.

«Valget av Hassan Rouhani som president av Den islamske republikken av Iran, og spesielt valgkampløftene hans om å bedre menneskerettighetssituasjonen, resulterte i noe optimisme når det gjelder dødsstraff. Imidlertid ble det ingen nedgang i antall henrettelser etter valget, men tvert imot ble det en økning. Ifølge denne rapporten, er tallet på henrettelser i de seks månedene etter valget mer enn dobbelt så høyt enn den tilsvarende perioden før valget,» lyder rapporten.

Paradoksalt
- Det er paradoksalt at mesteparten skjer etter presidentvalget, mens mange tror at menneskerettighetssituasjonen har forbedret seg i samme periode. Dødsstraff er kanskje den viktigste indikasjonen på menneskerettighetssituasjonen i Iran. Det har ikke bare blitt verre, men dobbelt så ille etter at Rouhani kom til makten, sier leder for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

Rapporten trekker også fram metodene som blir brukt i henrettelsene i Iran. Den vanligste metoden er at de dødsdømte får en løkke rundt halsen og heises opp i heisekran. Dermed kveles de dødsdømte til døde, framfor å knekke nakken som skjer ved bruk av en fallem.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mahmood Amiry-Moghaddam Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Kveles til døde
Iran Human Rights omtaler metoden som regelrett tortur, og forteller at de dødsdømte kan fortsette å leve i flere minutter etter at hengingen har startet. I fjor overlevde en mann nærmere 20 minutter i galgen. Men det var først på likhuset at de oppdaget at den dødsdømte fortsatt var i live.

Til tross for en eksplosjon av antall henrettelser i Iran, har verdenssamfunnet tilsynelatende valgt taushet framfor handling. Amiry-Moghaddam tror dette blant annet skyldes Irans omstridte atomprogram og landets angivelige ambisjoner om å skaffe atomvåpen.

- Man holder seg unna fordi man tror de vil trekke seg fra atomforhandlingene hvis man tar opp menneskerettigheter, sier Amiry-Moghaddam.

- Alle vet at det ikke er atomprogrammet som er problemet med Iran. Problemet er at regimet begår umenneskelig handlinger mot sitt eget folk mens en hel verden ser på, sier han.

Andre land
Iran er blant de landene i verden som henretter flest borgere. Kina topper statistikken med et tall på langt over tusen henrettelser. Det finnes ingen konkrete tall i Kina ettersom henrettelser anses for å være en statshemmelighet av den kinesiske republikken. I USA ble det henrettet om lag 40 personer det siste året.

Nettavisen har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med den iranske ambassaden i Oslo, men ambassadens presseenhet svarer ikke telefonen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag