RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(AP)

- 50.000 opprørere i Irak

Sist oppdatert:
Amerikanske militære tror ikke lenger motstanden i Irak er organisert av «en håndfull» Saddam-lojalister. Nå frykter de et bredt folkeopprør.

Angrepene i Irak blir stadig mer tøffe og blodige. Utad har USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld insistert på at angrepene mot amerikanerne og deres allierte har vært utført av en håndfull overlevende fra Saddam Husseins Baath-parti, og en liten gruppe hellige krigere fra andre arabiske land.

Ifølge en intern CIA-rapport er sannheten en helt annen.

I rapporten heter det at opprøret mot de amerikanske soldatene stadig får mer støtte i befolkningen. Rapporten er skrevet av CIAs stasjonsjef i Bagdad etter oppfordring fra CIA-direktør George Tenet.

50.000 opprørere
Amerikanske militær etterretning anslår nå antall opprørere i Irak til rundt 50.000. Dette er bare et grovt anslag, men sier noe om hvor dype røtter opprøret mot amerikanerne er, skriver The Guardian.

Ifølge en etterretningskilde den britiske avisen har snakket med, er rapporten en erkjennelse av at motstanden er bred og bare blir sterkere.

- Den sier at vi kommer til å tape dette dersom det ikke skjer en rask og drastisk kursendring, sier kilden.

- Det er tusenvis i motstandsbevegelsen, ikke bare en kjerne baathister. Det er tusenvis og blir flere hver dag. Ikke alle de menneskene skyter, men de gir sin støtte og beskyttelse blant annet, sier kilden.

Tillegg fra Bremer
Selv om CIA-rapporten var ment å være et internt dokument, har det sirkulert i regjeringen. Enda mer uvanlig er det at rapporten inneholder et tillegg fra USAs sivile administrator i Irak, Paul Bremer, noe som er et mulig tegn på at Bremer prøver å forbigå sine overordnede i Pentagon for å gi beskjed rett til president Bush om hvor alvorlig situasjonen er.

Et bevis på hvor farlige opprørsbevegelsen er kom onsdag da et italiensk politihovedkvarter i Nassiriya ble sprengt. Minst 28 mennesker mistet livet i selvmordsangrepet.

Økt støtte til styringsrådet
Etter krisemøter i Washington onsdag fløy Paul Bremer tilbake til Irak onsdag kveld. Med seg hadde han forslag om å gi det USA-støttede styringsrådet mer makt og ressurser i et forsøk på å fremskynde prosessen mot et valg i landet.

Det er i tilfelle en radikal endring av amerikansk politikk, som har vært å vente med overføringen av makt til irakerne til etter at frie valg er holdt. Valg måtte i sin tur vente på en ny omfattende grunnlov. Det nye utkastet endrer på dette, og ligner mer på det som ble gjort etter krigen i Afghanistan, der en midlertidig afghansk regjering raskt ble utnevnt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere