RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- 50.000 savnet i Burma

Foto: MATT DAVIS (Scanpix)
Sist oppdatert:
Rundt 80 prosent av alle hus er ødelagt i de hardest rammede delene av Yangoon, ifølge hjelpearbeidere.

- Vi har fått opplyst fra hjelpeorganisasjoner i området at så mange som 50.000 mennesker er savnet i katastrofeområdet, sier redaktør i Democratic Voice of Burma, Aye Chan Naing, til Nettavisen.

Radiostasjonen, som har base på St. Hans Haugen i Oslo, har i tillegg fått opplyst fra flere journalistkilder i Burma at 20.000 av de savnede er fryktet omkommet.

Stormen har ført til at flomvann står opp til en meter høyt på husveggene, melder Leger uten grenser.

Ifølge den norske ambassaden i Bangkok, Thailand, er det syv nordmenn som man er sikre på oppholder seg i Burma.

- Vi har nå fått kontakt med alle, og de er nå i god behold, sier ambassadør Merete Brattested til Nettavisen.

- Det er et lite usikkerhetsmoment, og det er en familie som er registeret med bosted i Burma. Det er en norsk mann med thailandsk kone og ett barn, og vi har fått høre at de oppholder seg mye i Thailand. Vi har ikke fått kontakt med dem. Det som er viktig å få med er at strømmen er nede. Internett er nede. Telefonen er nede, sier Brattested.

Se billedkarusell av skadene nederst i saken.

- Når du har den type flomvann og ødelagte hus får man en stor fare for spredning av sykdommer, som kolera, sier informasjonssjef i Leger uten grenser i Norge, Henrik Glette til Nettavisen.

Organisasjonen har til sammen 1000 ansatte i Burma, og mobiliserer nå flere for å ta seg av situasjonen.

- Vi prøver å få i gang distribusjon av mat, og rent vann til folk, sier Glette.

Hundretusener trenger hjelp
Ifølge FNs barnefond Unicef har hundretusener av barn og familier i Burma et akutt behov for hjelp.

- Det som haster nå er å få forsyningene frem til katastrofeområdene, og at myndighetene samarbeider med hjelpeorganisasjonene, sier journalist ved Democratic Voice of Burma, Htet Rung Ayw, til Nettavisen.

- Vi har mellom 30 og 40 journalister i området, men det er svært vanskelig å komme i kontakt med dem på grunn av ødelagte telefonlinjer, sier han.

Frykter stigende dødstall
20.000 av de savnede er fryktet omkommet.

- Myndighetenes offisielle tall på omkomne er 15.000, men vi frykter at dette vil stige. Ifølge estimater gjort av flere av våre kilder i området, så kan tallet på omkomne være rundt 20.000, sier Htet Rung Ayw.

Norsk folkehjelp er blant få norske hjelpeorganisasjoner som har folk i Burma. Norske Jannicke Storm måtte forlate hjemmet sitt i Yangoon da stormet ødela taket.

- Vi fikk inn en melding om at hun måtte flytte på grunn av at taket var blåst av huset hennes. Hun bor på et hotell. Hun sier at hun vurderer behovet for hjelp som ganske stort, og at ødeleggelsene er enorme. Det er akutt mangel på bensin i hovedstaden, sier Ivar Christiansen i Folkehjelpa til Nettavisen.

Begrenset tilgang
Til tross for at militærjuntaen har gitt sitt samtykke til FN-organisasjoner til å bistå med nødhjelp i katastrofeområdene, så er det mye som tyder på at denne tilgangen likevel kan bli begrenset.

- Det tok militærjuntaen tre dager med å godta en avtale. Og dette dreier seg om en enorm katastrofe, så hvorfor bruker de tre dager på dette? FN-organisasjonene har klaget over samarbeidsviljen til juntaen, og jeg frykter at de vil få begrenset tilgang når de til slutt kommer frem til katastrofeområdet, sier redaktør i Democratic Voice of Burma, Aye Chan Naing, til Nettavisen.

Så langt har ikke radiostasjonen fått bekreftet at FN-organisasjonen er på plass i katastrofeområdene.

Chan Naing forteller videre at båt og helikopter er de eneste fremkomstmidlene som kan brukes i de verst rammede områdene, og at veier og toglinjer i Yangoon er ødelagt.

- Disse menneskene trenger sårt hjelp, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere