RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: STAN HONDA (Afp)

- 66.000 barn dør i løpet av FN-toppmøtet

Sist oppdatert:
Titusener av barn dør mens verdensledere drøfter tusenårsmålene på Manhattan.

Denne uken møtes verdensledere for å gjøre opp status på FNs tusenårsmål. Det er bare fem år til fristen utløper for de åtte tusenårsmålene. Derfor har generalsekretær Ban Ki-moon valgt å fokusere på tusenårsmålene under FNs 65. generalforsamling.

- Sterk tankevekker
Redd Barna mener tusenårsmålet om barne- og mødredødeligheten er det som henger lengst etter forpliktelsene. I løpet av det tre dager lange FN-toppmøtet, vil 66.000 barn dø av sykdom som lungebetennelse, diaré, malaria og komplikasjoner i forbindelse med fødsler, ifølge Redd Barna.

- Det er en sterk tankevekker, sier utviklings- og miljøvernminister Erik Solheim til Nettavisen.

Men han påpeker at arbeidet med å bekjempe sult og fattigdom aldri har gått så raskt som de to siste tiårene.

- Hvordan vil du beskrive utsiktene for tusenårsmålene?

- Det er blandet drops. Man har fremgang og fremskritt på noen av tusenårsmålene, særlig med fattigdom og det å skaffe barn utdanning. Dette har gått fremover, men ikke raskt nok, sier Solheim.

Solheim sier Norge er aktive på alle fronter når det gjelder tusenårsmålene. Men selv skal han blant annet fokusere på helse- og utdanningssituasjonen i utviklingsland.

- Vi er jo aktiv på alle områder, men jeg skal delta på et møte hvor jeg skal vektlegge situasjonen til jenter og kvinner. Det er veldig mange jenter i forhold til gutter som ikke får gå på skole. Og mange av sykdommene rammer kvinner og jenter som følge av fødselskomplikasjoner. Så likestilling er veldig viktig for tusenårsmålene, sier han.

- Må utvikle helsesystemer
99 prosent av barna som rammes av død og sykdom bor i utviklingsland. Redd Barna krever at alle stater må utvikle helsesystemer som fokuserer på gravide og barn, og som sikrer tilgang for de fattigste og mest marginaliserte.

- Dette må prioriteres i nasjonale budsjetter i utviklingsland. Samtidig må rike land bidra til å finansiere utviklingen av gode helsesystemer i utviklingsland, sier generalsekretær i Redd Barna, Tove R. Wang, i en uttalelse.

8,1 millioner barn dør hvert år av sykdommer som kan forebygges, og 69 millioner barn har ikke skoletilgang.

Norge er sterkt representert i New York med statsminister Jens Stoltenberg, utenriksminister Jonas Gahr Støre og utviklings- og miljøvernminister Erik Solheim.

De åtte tusenårsmålene er:
* Utrydde ekstrem fattigdom og sult
* Sikre utdanning for alle
* Styrke kvinners stilling
* Redusere barnedødeligheten
* Redusere svangerskapsrelatert dødelighet
* Stoppe spredning av hiv/aids, malaria og andre dødelige sykdommer
* Sikre miljømessig bærekraftig utvikling og
* Bygge et globalt partnerskap for utvikling

Ifølge FNs generalsekretær er det ikke kunnskap og ressurser som mangler.

- Vår verden har både kunnskapen og ressursene til å nå tusenårsmålene. Vår utfordring i dag er å bli enige om en handlingsplan for å nå tusenårsmålene, sa Ban Ki-moon i forkant av toppmøtet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere