RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- 70 drept etter angrep i Russland

Sist oppdatert:
Opp mot 70 mennesker skal ha blitt drept i et regelrett slag mellom opprørere og russiske sikkerhetsstyrker i byen Naltsjik sør i Russland. En skole og flere andre offentlige bygg kom under ild.

Militante opprørere gjennomførte samtidige angrep flere steder i Naltsjik torsdag morgen. Dette er en av de viktigste byene i den turbulente russiske regionen Kaukasus. Politi- og regjeringsbygninger ble angrepet av tungt bevæpnede menn, og kampene pågikk over hele byen. Skoler måtte evakueres, og lik lå strødd i gatene, melder Associated Press (AP)

Sporadisk skyting fortsatte i omtrent fire timer etter angrepene torsdag morgen. Flere forskjellige tall på antall døde og sårede kom frem i løpet av dagen.

Omtrent 200 opprørere
Lokale myndigheter opplyste at minst 12 lokale innbyggere hadde blitt drept og 64 andre såret. Nyhetsbyråer anslo at tallet på opprørere var mellom 150 og 200, melder Reuters.

Dette ble ikke bekreftet av sikkerhetskilder, men den russiske viseinnenriksminister Aleksandr Tsjekalin hevdet at 50 opprørere hadde blitt drept. Mellom 10 og 12 politfolk ble drept, ifølge Tsjekalin.

- Tsjetsjenske opprørere
På et opprørernettsted hevdes det at tsjetsjenske opprørere har påtatt seg ansvaret for angrepet, melder AP.


Nettstedet Kavkaz regnes for å være talerør for opprørere lojale til den tsjetsjenske krigsherren Sjamil Basajev. Nettstedet hevder det har mottatt en kort melding fra den såkalte «Kaukasiske fronten». Gruppen sier den er del av det væpnede tsjetsjenske opprøret og påtar seg ansvar for angrepet.

Sivile drept
En sykehuskilde hevder at alle de drepte bar uniform. Ifølge AP og Reuters skal det også være sivile blant de drepte.

Kampene skal ha begynt tidlig torsdag i en forstad til byen, og etterhvert spredd seg til flere bydeler. De væpnede mennene angrep tre politistasjoner, byens flyplass og de regionale kontorene til innenriksministeriet og den føderale sikkerhetstjenesten, sier en anonym politimann til Associated Press (AP). De angrep også byens militærkommisariat og en jaktbutikk, trolig for å skaffe seg våpen.

Skyting på skole
Kampene pågikk også i en skole nær en politistasjon, melder AP.

En lærer fra skolen, som kun oppga sitt fornavn, Spartak, sier til AP at barna har blitt evakuert fra skole nummer 5 i Naltsjik. Tykk svart røyk veltet ut fra skolen mens skrekkslagne foreldre lette etter barna sine i skolegården, melder AP.

Nyhetsbyrået Interfax siterer en anonym politimann som sier kampene ble utløst i forbindelse med arrestasjonen av en gruppe tilhengere av den radikale muslimske Wahhabi-sekten. Deres medsammensvorne skal ha forsøkt å befri dem.

Skjøt i en time
Skytingen skal ha fortsatt i en time etter at angrepene begynte. Snikskyttere inntok posisjoner på taket av bygninger, og maskerte soldater med kamuflasjedrakter var ute i gatene.

Føderale styrker sperret av store deler av byen, som har 235.000 innbyggere. Intens skyting fra automatvåpen og rakettkastere ble hørt fra sentrum av byen, melder AP.

Byens politistyrke og den nord-kaukasiske avdelingen for bekjempelse av terrorisme holder til bak skole nummer 5.

Tidligere angrep
Både i januar og februar var det harde kamper mellom russiske spesialstyrker og antatte ekstremister i Naltsjik. 20. februar i år ble antatte medlemmer av en liten islamistgruppe kalt Jammaat Yarmuk drept i byen. Russiske spesialstyrker angrep en bygning der de mistenkte islamistene oppholdt seg med giftgass og automatvåpen.

Kabardino-Balkariya og andre russiske delrepublikker i området har opplevd økt aktivitet blant militante islamister de siste årene. Det har vært flere tilfeller av vold mot politi og soldater. Islamist-gruppenes aktivitet har blitt knyttet til geriljakonflikten i utbryterrepublikken Tsjetsjenia.

Beslan
Kabardino-Balkaria er en russisk delrepublikk i Kaukasus med overveiende muslimsk befolkning. Delrepublikken grenser til Nord-Ossetia der militante tsjetsjenere angrep en skole i byen Beslan.

3. september 2004 ble 331 mennesker drept da ekstremister gjennomførte en gisselaksjon på skolen. 186 av de drepte var barn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere