*Nettavisen* Nyheter.

- 80 kan være drept i Tibet

Samtidig som demonstrasjonene sprer seg, kommer de første innrømmelsene fra Kina.

15.03.08 12:49

Ti mennesker ble drept i opptøyer i den tibetanske hovedstaden Lhasa fredag.

Det forteller en anonym tjenestemann hos de regionale kinesiske myndighetene til nyhetsbyrået Xinhua lørdag. Det kinesiske nyhetsbyrået meldte først at sju mennesker var drept, og viderebringer få detaljer om hvordan dødsfallene skjedde.

Ifølge tjenestemannen var de fleste av de drepte forretningsfolk.

Et vitne forteller imidlertid til Radio Free Asia at opptil 80 mennesker kan være drept i og rundt byen. Situasjonen er likevel såpass uvoersiktlig at det var umulig å oppgi noe eksakt antall.

Frist mandag
Kina sier de gir personer som har deltatt de dagens opptøyer frist til mandag med å overgi seg til myndighetene. Til gjengjeld loves de en «mild» behandling, heter det i nyhetsmeldingen fra Xinhua.

Statlig kinesisk fjernyn viste lørdag for første gang tv-bilder av uroen i Lhasa. Bildene ble ledsaget av beskyldninger om at voldelige aksjonister satt fyr på skoler, sykehus, forretninger og andre bygninger. Aksjonistene gis også skylden for å ha drept ti uskyldige mennesker.

Voldelige protester
Tidlig lørdag patruljerte kinesiske militærkjøretøy hovedstadens gater. Innbyggere forteller om krigsliknende tilstander i byen etter at demonstrasjoner mot de kinesiske myndighetene utartet til å bli voldelige.

Tre munkeklostre rundt hovedstaden skal også være omringet av militære styrker.

Klikk på bildet for å forstørre.

Demonstrasjonene fredag skal ha startet fredelig etter initiativ fra buddistmunker. Andre tibetanere skal ha sluttet seg til protestene og politifolk som skulle stanse demonstrasjonen ble møtt med flasker og steinkasting. Det ble videre satt fyr på forretninger drevet av Han-kinsere. Bygninger med offentlige kontorer og kjøretøy ble også ofre for tibetanernes vrede.

En vestlig utsending forteller til Reuters at minst en politimann ble drept og etterlatt på gaten.

- Skjøt mot demonstranter
Myndighetene slo hardt ned på protestene. Soldater som ble satt inn for å stanse opptøyene skal ha skutt inn i folkemengden og drept minst to mennesker. Tåregass ble også tatt i bruk.

Qiangba Pingcuo som er den øverste representanten for kinesiske myndigheter i Tibet, nektet fredag for at det var innført «martial law».

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Louise Arbour, sier hun er bekymret for situasjonen i Tibet. Hun ber kinesiske myndigheter tillate frie demonstrasjoner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ønsker OL-boikott
De siste dagenes demonstrasjoner og opptøyer har vært de mest alvorlige i regionen på 20 år. Øyenvitner forteller også at demonstrasjonene har spredd seg langt utover selve hovedstaden. Kina beskylder Tibets åndelige leder Dalai Lama for å ha regien for uroen.

De siste dagenes hendelser har blant annet har ført til nye krav om boikott av Beijing-OL. Skuespilleren Richard Gere mener en boikott er den eneste løsningen om ikke Kina endrer sin Tibet-politikk.

Kinesiske myndigheter hevder at Tibet er en del av Kina, men Dalai Lamas tilhengere ønsker at Tibet skal være en uavhengig og selvstendig stat. Dalai Lama flyktet fra landet i 1959 og lever i eksil i India.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.