*Nettavisen* Nyheter.

- 82 EM-ansatte er på fransk terrorliste

Bildet er tatt i den franske byen Lille noen dager før det braker løs med fotballfest. Det er fortsatt unntakstilstand i Frankrike etter det grusomme terrorangrepet i fjor høst. Fotball-EM anses å være et yndet terrormål for terrorgruppen Den islamske stat (IS). Foto: Philippe Huguen (Afp)

Flere titalls personer som er ansatt for å ivareta sikkerheten under fotball-EM, er på fransk terrorliste.

06.06.16 12:14

Det franske etterretningsbyrået ISB har gjennomført en bakgrunnssjekk av 3500 individer som er ansatt for å ivareta sikkerheten til besøkende under fotball-EM i Frankrike, ifølge franske Le Point.

Blant dem er det 82 individer som står oppført på den franske terrorlisten, skriver RT. Det innebærer at de enten er tilknyttet en form for terrorbevegelse, eller at de har en fortid med tvilsom oppførsel eller ekstreme holdninger.

Fotball-EM arrangeres i ti franske byer med avspark 10. juni.

Sjekk: Slik sendes fotball-EM på tv

Sett denne? - Sliter fortsatt med å forstå denne tabben

- En viss risiko for terrorangrep

Hele 90.000 mennesker vil være i sving for å avvikle fotball-EM på en sikker og trygg måte, ifølge franske myndigheter. 77.000 av disse utgjør politifolk. De resterende er sikkerhets- og militærpersonell, i tillegg til om lag tusen frivillige.

- En slik unik begivenhet under eksepsjonelle omstendigheter krever ekstra sikkerhetstiltak, sier innenriksminister Bernard Cazeneuve til journaliser.

Den franske presidenten erkjenner at det foreligger en viss risiko for terrorangrep under fotball-EM.

- Denne trusselen vil være gjeldende i lang tid. Men vi må gjøre alt vi kan for å forsikre oss om at fotball-EM 2016 blir en suksess, sa president Francois Hollande i et radiointervju på søndag.

Sjefen for Europol har også tidligere uttalt at fotball-EM er et yndet mål for terror.

Frankrike tar ingen risiko under fotball-EM. Hvert fotballag vil bli passet på av hele 17 politioffiserer og to spesialsoldater.

Norges landslag deltar ikke i mesterskapet, men det er likevel ventet storinnrykk av norske fotballturister til Frankrike denne perioden.

Pågrepet for terrorplaner
Mandag formiddag ble det kjent at en franskmann er pågrepet av ukrainske myndigheter, mistenkt for å ha planlagt 15 angrep mot fotball-EM, opplyser sikkerhetstjenesten.

Mannen ble pågrepet med 125 kilo eksplosiver, melder AFP mandag.

Lørdag meldte Reuters at en franskmann som er mistenkt for å planlegge et angrep i hjemlandet, er pågrepet i Ukraina. Det er ikke klart hvorvidt det dreier seg om samme person.

Les mer: Landslagsspilleren og hans gravide kjæreste flyttet til Tyrkia. Samme dag smalt det.

Advarer om terrorfaren

I forrige uke utstedte USA et reiseråd hvor de advarte sine borgere om terrorfaren i hele Europa i sommer. Fotball-EM var én av begivenhetene som blir spesielt nevnt i reiserådet.

«Vi varsler amerikanske borgere om risikoen for potensielle terrorangrep i hele Europa målrettet mot store begivenheter, turistområder, restauranter, kommersielle sentre og transportsektoren,» lyder rådet til amerikansk UD.

Les også: USA frykter terror og utsteder reiseråd for hele Europa i sommer

Utenriksdepartementet har ikke noe spesifikt reiseråd for nordmenn som reiser til Frankrike, men departementet skriver følgende om reiseinformasjon for Frankrike:

«Det er risiko for å bli rammet av terrorangrep de fleste steder i verden. De fleste reiser til Frankrike og Monaco gjennomføres uten spesielle problemer. Reisende bør imidlertid være på vakt og visse forholdsregler bør alltid tas. Norske borgere i Frankrike bør utvise forsiktighet, særlig i storbyene og spesielt i Paris, i offentlig transport, turistattraksjoner og større menneskesamlinger.»

Frankrike har de siste årene blitt rammet av grufulle terrorangrep, senest i Paris i november i fjor, da 130 mennesker ble drept i et koordinert terrorangrep.

Sjekk: Slik sendes fotball-EM på tv

Les også: England-spissen trolig klar for Arsenal

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.