*Nettavisen* Nyheter.

- 89 viktige mennesker døde på dette flyet

Foto: Anonymous (AP)

- Jeg har aldri hørt om at så mange viktige personer har dødd i en flyulykke, sier Polens ambassadør, som var en personlig venn av presidenten.

10.04.10 19:10

Tidlig lørdag kom sjokkmeldingen om at flyet til Polens president Lech Kaczynski (60) styrtet like før landing i Smolensk vest i Russland.

Offisielle kilder bekrefter at presidenten er omkommet.

Støre: - Han var et levende bilde på Polens historie

Polens ambassadør til Norge tok dødsbudskapet med stor sorg.

- Dette er den største tragedien i polsk historie i nyere tid. Det var så mange viktig personer som døde om bord i flyet, sier Polens ambassadør til Norge, Wojciech Kolanczyk, til Nettavisen.

Personlig tragedie
- For meg så er dette en stor personlig tragedie fordi jeg kjente ham godt og vi var gode venner. Kolanczyk var en nær venn av familien. Jeg traff ham i 1973 og vi jobbet sammen i 19 år, sier en gråtkvalt Kolanczyk til Nettavisen.

Både presidenten og kona Maria var om bord i flyet. Presidentparet etterlater seg en datter og to barnebarn. I tillegg til presidenten var Polens hærsjef, viseutenriksministeren, sentralbanksjefen og presidentens stabssjef blant makteliten som befant seg om bord i flyet som styrtet halvannen kilometer fra rullebanen.

- Det var mange viktige mennesker om bord på flyet. Det var presidenten og presidentfruen, presidentens stabssjef, sentralbanksjefen og flere medlemmer av nasjonalforsamlingen. Det er en liste med 89 svært viktige mennesker. Jeg har aldri hørt om at så mange viktig mennesker har omkommet i en flyulykke, sier han.

Det er ennå uklart hvor mange som var om bord på ulykkesflyet. Russiske myndigheter har tidligere opplyst at 132 personer var om bord, men tallet er nå blitt nedjustert til 96, melder BBC. Ingen overlevde ulykken.

- Ekstremt viktig markering
President Kaczynski var på vei til Smolensk for å markere at det er 70 år siden Katyn-massakren fant sted, hvor sovjetiske styrker drepte tusenvis av polakker. Hendelsen skulle markeres av både russiske og polske myndigheter.

- Dette var en ekstremt viktig markering. Hele Polen satt ved TV-en og skulle følge med på talen han skulle holde under markeringen av Katyn-massakren som skjedde for 70 år siden. Det var også familier av ofrene om bord i flyet, sier Kolanczyk.

Les også: - Piloten kan ha forårsaket flystyrten i Russland
Les også: Polens president bekreftet omkommet

Videre sier Kolanczyk at markeringen var en milepæl i relasjonsbyggingen mellom Russland og Polen.

- Dette var en svært viktig markering for Russland og Polen som ville løse vanskelighetene mellom disse landene. Og statsminister Vladimir Putin viste masse sympati da han sammen med vår president markerte massakren for tre dager siden.

Kaos
Polen står overfor et valg om kort tid. Lederen for Underhuset i parlamentet, Bronislaw Komorowski, har automatisk blitt konstituert som Polens president etter den tragiske flystyrten. Kolanczyk sier at Polen er godt rustet til å håndtere kriser av denne dimensjonen.

- Vi er i stand til å takle en slik situasjon, men vi må jobbe masse med å håndtere kaoset som oppstår etter dette, sier han.

Kritikk mot flyene
Flyet som er av type Tupolev Tu-154, skal ha krasjet inn i noen tretopper like før landing. Årsaken til ulykken er ennå ikke kjent, men flere polske opposisjonspolitikere har i lang tid kritisert bruken av de gamle flyene som ble bygget tidlig på 1960-tallet.

- Jeg tror ikke det hadde noen innvirkning på ulykken. Flyene var gamle, men de ble undersøkt for kort tid siden, og alt var i orden. Men det er ennå for tidlig til å fastslå årsaken. Nå kommer det til å være mange som kommer med beskyldninger, sier Kolanczyk.

Piloten får skylden
Årsaken til ulykken er ennå ukjent. Men lokale myndigheter hevder at piloten kan ha gjort en feil som forårsaket flystyrten, melder BBC.

- Flykrasjen skyldes trolig en feil gjort av besetningen under landing, sier en ikke navngitt offisiell kilde, melder Sky News.

Tråsset råd
Men lokalmyndighetene i Smolensk bekrefter at piloten trosset et råd om å lande et annet sted.

- Piloten ble rådet til å lande i Minsk, men valgte likevel å lande i Smolensk, sier talsperson for lokalmyndighetene i Smolensk, Andrei Yevseyenkov, melder russiske medier.

Det blir lørdag ettermiddag hevdet av det russiske nyhetsbyrået RIA Novostiat Smolensk har relativt dårlig utstyr for landingshjelp i dårlig sikt, og det var tett tåke i området da ulykken skjedde.

Forsøkte å lande flere ganger
Polske medier hevder lørdag ettermiddag at flyet skal ha krasjet på sitt fjerde forsøk på å lande i Smolensk. Dette bekrefter nå russiske mydnigheter. De hevder at da flyet var 2,5 kilometer unna flyplassen, begynte flyet på eget initiativ å fremskynde landingen og startet nedstigningen.

Da skal flygerlederne ha beordrert flyet om å vende tilbake, men dette ble ignorert.

På vei inn mot rullebanen skal flyets vinge ha hektet tak i et tre, ifølge øyenvitner.

Nådde ikke rullebanen
- Flyet til Polens president klarte ikke å nå rullebanen da det gikk inn for landing, sier guvernøren i Smolensk, Sergei Antufiev, til russisk TV.

Ingen overlevde ulykken, bekrefter offisielle kilder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag