- 90.000 vil dø av Tsjernobyl

Mer enn 90.000 mennesker vil trolig dø av kreft på grunn av stråling fra Tsjernobyl.

18.04.06 17:48

Det skriver Greenpeace i en ny rapport. FNs anslag fra en rapport i fjor ligger ti ganger lavere enn dette tallet.

Greenpeace-rapporten understreker at det fortsatt knytter seg stor usikkerhet til skadevirkningene etter verdens verste kjernefysiske ulykke.

Eksploderte
26. april 1986 eksploderte en reaktor ved atomkraftverket ved Tsjernobyl i Ukraina. Radioaktivt avfall ble spredd over store deler av Europa. Nordlige deler av Ukraina, Vest-Russland og Hviterussland ble særlig hardt rammet.

Området like rundt det tidligere atomkraftverket er fremdeles sperret av, men andre områder som ble hardt rammet av utslippene er bebodd. Det er stor frykt for folks helse i disse områdene.

Lave FN-tall
I en rapport fra FN i fjor het det at man ved færre enn 50 dødsfall kunne påvise en direkte forbindelse til Tsjernobylulykken. Rapporten spådde at omkring 4000 av de 600.000 som har vært direkte involvert i arbeidet med å lindre effektene av ulykken vil miste livet.

Økningen i kreftdødsfall blant de fem millioner menneskene som har blitt utsatt for lavere strålingsnivåer ville være så lav at den ville være nærmest umulig å påvise statistisk, het det videre i rapporten. FN anslo at det kunne dreier seg om omkring 5000 mennesker.

- Ufattelige skader
Greenpeace er sterkt uenig, og viser til data fra Russland, Hviterussland og Ukraina.

- Vår rapport viser den ufattelige skaden mennesker allerede har blitt utsatt for, sier Ivan Blokov ved Greenpeaces Russlandskontor til AP.

Det er fremdeles vanskelig å påvise nøyaktig hvilke helseskader hos folk i området som skyldes Tsjernobylulykken. Røyking og stort alkoholkonsum er utbredt i regionen som ble rammet, og i tillegg er området plaget av store økonomiske problemer.

Kreft
Greenpeace sier statistikk fra Hviterussland tyder på at det vil dukke opp 270.000 krefttilfeller som kan settes i forbindelse med stråling fra ulykken, og at 93.000 av disse tilfellene trolig vil ende med døden for de rammede.

Greenpeace viser også til en russisk rapport som tyder på at den kraftig reduserte levealderen vest i Russland de siste 15 årene kan settes i forbindelse med stråling fra Tsjernobyl.

Miljøorganisasjonen frykter også at forurensingen fra Tsjernobyl kan skape arvelige sykdommer i mennesker og dyr.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.