Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Å drepe Kim er som å prøve å kvitte seg med Allah

Nord-Koreas leder Kim Jong-un hylles av sitt folk.
Nord-Koreas leder Kim Jong-un hylles av sitt folk. Foto: Kcna (Reuters)
Sist oppdatert:
Pensjonert sørkoreansk general avslører nordkoreanernes vanvittige hengivenhet og lojalitet overfor Kim Jong-un.

Den pensjonerte general I-B Chun har 40 års erfaring i det sørkoreanske forsvaret. Han er tidligere sjef for Sør-Koreas spesialstyrker, ifølge Policy Exchange.

Han tegnet et skremmende bilde av Nord-Korea da han talte til en forsamling under et foredrag for tenketanken Policy Exchange i London denne uken. Temaet handlet om hvorvidt det eksisterer en militær løsning for konflikten på Koreahalvøya.

Generalen advarte sterkt mot en militær løsning og hevdet at nordkoreanere flest er rede til å dø for sin leder Kim Jong-un.

- Jeg har forsøkt å forklare overfor USA at om vi går in i Nord-Korea, så blir det ikke som Irak eller Afghanistan. Det er ikke som å kvitte seg med Saddam Hussein. Det er mer som å prøve å kvitte seg med Allah. Kim Jong-un og Kim-familien er som en kult, sa generalen, ifølge The Times.

- Blir indoktrinert
Videre fortalte han at Nord-Korea er gjennomsyret av militarisme, og at selv barn ned i 14-årsalderen står klare til å forsvare landets leder.

- Et 14 år gammelt barn får antakelig mer enn 100 timer med militærtrening i året. I en alder av 14 år vet et barn hvordan man avfyrer en AK47 (automatgevær red.anm.), avfyre en RPG (granatkaster red.anm.), kaste granater, sette opp et telt og marsjere i 24 timer, sa generalen, skriver avisen The Times.

Ifølge avisen har nordkoreanske menn verneplikt og må tjenestegjøre i forsvaret i elleve år, mens kvinner må tjenestegjøre mellom seks og syv år.

Generalen har avhørt en rekke nordkoreanske avhoppere gjennom sin tid i forsvaret.

- Du kan ikke forestille deg hvor indoktrinerte de er. Dette er soldater som har hoppet av, og likevel har de en indre tro på deres eget system som er latterlig, sa han.

(Saken fortsetter under)


Kollektive avstraffelser
Den pensjonerte generalen sa at nordkoreanere blir kontrollert av regimet, blant annet gjennom kollektive avstraffelser. Han trakk fram eksempler på at hele familier blir sendt til straffeleirer eller henrettet dersom ett familiemedlem har oppført seg galt.

Store deler av Nord-Koreas våpenarsenal fra tiden etter borgerkrigen på midten av 1950-tallet, er nå umoderne og tatt ut av bruk. Men den tidligere generalen utelukket ikke at gamle jagerfly fra Sovjet-tiden kan bli tatt i bruk igjen som såkalte kamikaze-fly fylt med bomber og drivstoff. Begrepet kamikaze ble kjent under andre verdenskrig da japanske selvmordspiloter styrtet sine egne fly mot militære mål.

Videre sa Chun at Kina ville trolig foretrekke et Nord-Korea med atomkapasitet framfor et forent Korea med sterk innflytelse fra USA.

- Jeg tror oppriktig at mitt system med demokrati, frihet og respekt for menneskerettigheter er langt mektigere enn ethvert nordkoreansk kjernevåpen, sa han, ifølge tenketanken Policy Exchange.

Nye samtaler
For første gang på to år hadde Nord-Korea og Sør-Korea offisielle samtaler i grensebyen Panmunjom natt til tirsdag norsk tid. Møtet representerer en bedring i forholdet, etter ett år med omfattende konfrontasjoner, deriblant en rekke missiltester og en atomprøvesprengning.

Partene har også blitt enige om å gjenopprette en militær telefonlinje som ble kuttet for om lag to år siden.

- Jeg synes at fredsprosessen på den koreanske halvøyen er meget viktig. Dette er et tett befolket sted med svært mange soldater i beredskap. Det er et utrolig militarisert sted, sier professor i Kina- og Korea-studier ved Universitetet i Oslo, Vladimir Tikhonov, til Nettavisen.

- Norge må støtte opp om denne prosessen. Fred er fred. Du trenger ikke fred med venner, men man skaper fred med uvenner, sier Tikhonov.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!