RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Abbas gikk for langt

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
- Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas bryter grunnloven, sier visepresident i den lovgivende palestinske forsamlingen til Nettavisen.

Visepresident Hassan Khreisheh mener Abbas bryter loven da han dannet det som kalles en unntaksregjering i de palestinske områdene.

- Presidenten har rett til å oppløse regjeringen uten å gi noen grunn, men ifølge grunnloven kan ikke presidenten danne en unntaksregjering på den måten som er gjort nå. Grunnloven sier at først må nasjonalforsamling godkjenne regjeringen før den tas i ed i Ramallah på Vestbredden. Dette er et veldig klart brudd på grunnloven, sier Khreisheh til Nettavisen.

Banket opp
Khreisheh, som er valgt som uavhengig medlem av den lovgivende forsamlingen, ble banket opp lørdag da han prøvde å hindre Fatah å heise flagg i parlamentsbygget på Vestbredden.

I januar 2006 vant Hamas valget, og har 74 av de 132 setene i forsamlingen. Fatah-bevegelsen har 45 seter mens fire småpartier og uavhengige kandidater har resten. Abbas vet at nasjonalforsamlingen ikke kommer til å godkjenne den nye statsministeren Salam Fayyads regjeringen, som nå bare har kontroll på Vestbredden.

Abbas oppløste torsdag samlingsregjeringen og erklærte unntakstilstand i de palestinske områdene etter de voldsomme kampene mellom Hamas og Fatah den siste uken. Hamas-leder og statsminister Ismail Haniyeh nektet imidlertid å gå av.

Statsministeren Salam Fayyad ønsket ikke å kommentere hans nye rolle som statsminister da Nettavisen snakket med ham mandag morgen.

Haniyeh og Hamas sier at Salam Fayyads regjeringen er ulovlig og at Haniyeh eksisterende regjeringen kommer til å fortsette sitt arbeid.

- Men Norge, EU, USA og moderate arabiske stater støtter den nye regjeringen Abbas dannet, og har gratulert den nye statsministeren. USA og EU vil også gjenopprette den økonomiske bistanden?

- Både Hamas og Fatah har gjort flere feil. Nå har vi én regjering på Gazastripen og én på Vestbredden. Det overrasker meg at Norge og EU støtter det Abbas har gjort. De respekterer ikke at Hamas kom til makten ved et demokratisk valg i januar 2006. De vestlige landene har ansvar for det som nå skjer i de palestinske områdene etter at de stanset bistanden for ett og et halvt år siden. Jeg forstår det slik at vestlige regjeringer støtter de som følger deres politisk ideologi, og de respekterer ikke det palestinske demokratiet, sier Khreisheh.

- Abbas sjanseløs
Hani Al-Masri som er sjef for «Palestina Media, Research and Studies Center» i Nablus på Vestbredden, sier til Nettavisen at Abbas ikke hadde noen sjanse mot Hamas-opprøret.

- Jeg mener det Hamas har gjort på Gazastripen er uakseptabelt. Dette var et kupp styrt av Haniyehs regjering. Derfor er det umulig å si at Abbas' unntaksregjering er lovlig eller ulovlig. Abbas jobber iherdig for ikke å miste kontrollen i de palestinske områdene, sier Al-Masri til Nettavisen.

IKKE I REGJERINGEN: Hani Al-Masri er sjef for «Palestina Media, Research and Studies Center» i Nablus på Vestbredden.

Salam Fayyad har spurt Al-Masri om han kan sitte i den nye regjeringen.

Hvorfor ønsker du ikke å være med i regjeringen?

- Jeg sa til Salam at regjeringen må være sterk og bør ha med noen ministre fra Fatah. Han må også ha klart et program og mål. Fayyads regjering må betale ut lønn til titusenvis av palestinske offentlig ansatte i Gaza også. Den nye regjeringen må hjelpe folk i Gaza før situasjonen blir enda verre. Alle må hjelpe og støtte en nasjonalforsamling og palestinerne må fortsette som en enhet, sier Al-Masri.

Al-Masri frykter at den nye forsvarsministeren i Israel, Ehud Barak har en plan om nye angrep mot Hamas i Gaza. Han frykter at amerikanerne vil støtte et israelsk angrep mot Hamas som vil gjøre situasjonen enda verre på Gazastripen.

Mandag kveld møter president George Bush den israelske statsministeren Ehud Olmert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere