RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Åke (64) mishandlet av politiet

Foto: Overvåkingskamera
Sist oppdatert:
To svenske politibetjenter er tiltalt for mishandling, tjenesteforsømmelse og falsk forklaring, etter at de for to år siden skal ha angrepet pensjonisten Åke Djerfsten med batong.

Den svenske riksenheten for politiklager tok ut tiltale mot de to politifolkene torsdag, skriver Aftonbladet. Tiltalen er blant annet basert på videobånd fra flere overvåkingskameraer, som ifølge statsadvokat Christer Ekelund viser at politimennene mishandler Djerfsten. Se den sjokkerende videoen her.

Angrepet skjedde etter at mannen, som den gang var 62 år gammel, tok kontakt med to politimenn som satt i en politibil, for å fortelle dem om noen ungdommer som drev med villmannskjøring med motorsykkel i nærheten av hans hjem.

- Slo med batonger
Djerfsten forteller avisen at han ba politiet rulle ned vinduet, noe de gjorde. Han la den ene armen i vinduskarmen, men fikk beskjed fra den ene politimannen om å fjerne armen.

- Jeg sa at jeg ikke ville gjøre det. Da ba de meg igjen fjerne armen, noe jeg nektet.

Djerfsten forklarer at den mannlige politibetjenten som hadde sittet i passasjersetet, hoppet ut av bilen, og fikk følge av den kvinnelige konstabelen i førersetet.

- De begynte å slå meg med batonger. Over hele kroppen. Jeg slo tilbake så godt jeg kunne i selvforsvar.

Beslagla videobånd
Den svenske mannen ble pågrepet og fraktet til Södertälje politistasjon. Først ved 23-tiden slapp han løs. Neste dag dro han til Huddinge sykehus, hvor skadene ble dokumentert. Siden anmeldte han politibetjentene.

Samtidig hadde politiet anmeldt Djerfsten, som de hevder først hadde angrepet den mannlige betjenten og deretter den kvinnelige. De hevdet at de bare hadde tatt fram batongene i selvforsvar.

Saken ble brakt inn for stockholmspolitiets internetterforskere, som beslagla flere videobånd fra bensinstasjonen hvor hendelsen fant sted. Båndene viser at Djerfstens versjon av hva som hendte, etter alt å dømme er den riktige.

Nekter straffskyld
- Kameraene viser hva som hendte, sier statsadvokat Christer Ekelund. Torsdag tiltalte han de to politifolkene for mishandling, alternativt tjenesteforsømmelse, og for å ha avgitt falsk forklaring. Båndene viser at pensjonisten blir slått minst ti ganger.

- Det er bra at dette fører til tiltale. Politiet kan ikke oppføre seg slik, sier Åke Djerfsten til Aftonbladet.

De tiltalte politifolkene nekter straffskyld, og hevder pensjonisten angrep dem, men at angrepet skjedde mellom to filmsekvenser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere