*Nettavisen* Nyheter.

- Aktivister bortført og torturert

Amnesty International advarer mot vedvarende tortur og umenneskelig behandling av menneskerettsaktivister i Vest-Sahara.

02.08.05 11:12

Amnesty International advarer nå mot arrestasjoner, forsvinninger og tortur fra politiets side av menneskerettsaktivister i Vest-Sahara.

- Ulovlig deportert
Ifølge en melding fra den uavhengige rettighetsorganisasjonen er enkelte av de arresterte som skal ha blitt tortuert personer som tidligere har vært rapportert «forsvunnet» i forbindelse med frigjøringsaktivisme.

En nyhetsmelding fra saharawienes frigjøringsnettverk angir imidlertid at de navngitte aktivistene Noumria Brahim, Lidri Elhoucine og Larbi Massaoud, samt Mohamed Elmoutoikil og Ali Salem Tamek deportert til fengsler utenfor Vest-Sahara etter å ha blitt pågrepet mellom den 18. og den 20. juli i år. I henhold til lokale bestemmelser, skal aktivister bli stilt for retten i Vest-Saharas hovedstad Laayoune.

Nå frykter familie og advokater at deres familiemedlemmer og klienter er blitt ført over grensen til Marokko. Offisielt har de ikke fått tilgang til informasjon om hva som er skjedd med aktivistene.

Amnesty International sitter på informasjon som tyder på at Lidri Elhoucine og Noumria Brahim skal ha blitt totrurert av sikkerhetsstyrker i et hemmelig fengsel i Vest-Saharas hovedstad, melder organisasjonen.

Okkupert siden 1975
Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Resolusjoner fra FNs Sikkerhetsråd har en rekke ganger gjentatt saharawienes rett til selvbestemmelse. Forsøk på å komme til et kompromiss rundt hva alternativene i en folkeavstemning om områdets fremtid skal være, har imidlertid ikke lykkes. Norge har ikke anerkjent Marokkos anneksjon av Vest-Sahara. En meklingsprosess pågår i regi av FNs Sikkerhetsråd.

Som et ledd i konflikten mellom saharawier som ønsker frigjøring fra okkupasjonsmakten Marokko og marokkanske myndigheter, har menneskerettsaktivister hevdet at marokkanske myndigheter har iverksatt en offensiv mot dem de siste månedene.

Torturert etter møter med nordmenn
Fra tidligere er det kjent at blant andre den ledende kvinnelige akvitisten Aminatu Haidar, skal ha blitt torturert av marokkansk politi etter å ha blitt fengslet under demonstrasjoner. Flere aktivister skal også ha blittfengslet og tortuert etter møter med en norsk delegasjon , sendt for å undersøke forholdene i Vest-Sahara, i juli i år.

På den annen side hevder marokkanske myndigheter at det dreier seg om voldelige demonstrasjoner som truer innbyggernes sikkerhet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag