*Nettavisen* Nyheter.

- Al Gore for langt

Foto: BOB STRONG (REUTERS)

Viste slurvete omgang med fakta da han kom med dommedagsprofetier.

Tidligere visepresident i USA, Al Gore, har blitt en av de mest kjente personene som fronter kampen mot menneskeskapte klimaendringer.

Men nå viser det seg at mannen bak den Oscar-vinnende dokumentar «The Inconvenient Truth», selv har vært noe lemfeldig med fakta, skriver timesonline.co.uk.

Isfri pol
Mandag holdt han, sammen med Norges egen utenriksminister Jonas Gahr Støre, et innlegg under FNs Klimakonferanse i København, om hvordan Arktis kan være isfri i løpet av bare fem år.

Les: Støre: - Havet kan stige to meter

- Disse tallene er nye. Noen av modellene til doktor Wieslav Maslowski, viser at det er 75 prosent sjanse for at Nordpolen i sommermånedene kan være helt isfri i løpet av fem år, sa Gore i mandagens tale.

Tilbakeviser
Men mannen hvis forskningsarbeide Gore refererte til, vil ikke gå god for amerikanerens dystre fremtidsutsikter.

- Jeg vet ikke hvordan man har kommet fram til dette tallet. Jeg vil aldri prøve å anslå noe så eksakt som dette, sier Maslowski til avisen.

I en uttalelse fra Gores kontor innrømmer man at anslaget på 75 prosent er hentet fra en uoffisiell samtale Gore hadde med Maslowski for flere år siden, og ikke fra forskerens studier.

- Unødvendig overdrivelse
Gores uttalelser irriterer uansett flere i forskningsmiljøet, som mener Gores overdrivelse åpner for skeptikere som kritiserer forskningen for å lefle med tallmaterialet.

- Det er på ingen måte nødvendig å overdrive forandringene i Arktis, sier oseanograf Jim Overland ved USAs Nasjonale hav- og atmosfæreadministrasjon.

Andre mener at de fleste dessuten er enige om at til tross for at Maslowskis forskning er anerkjent, ligger han i den ekstreme ytterkanten innenfor klimaforskningen, og at det er mer reelt å snakke om en tidsperiode på 20-30 år, før polområdene er isfrie.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: ATTILA KISBENEDEK (AFP)

Climate-gate
Men Al Gore er ikke den eneste som balanserer på talleggen, og klimakonferansen har allerede fått noen riper i lakken.

Like før FN-konferansen startet ble det lekket flere e-poster mellom forskjellige forskere tilknyttet University of East Anglia's Klimaforskningsgruppe, som tydet på at forskerne hadde manipulert tall og data for å styrke sine egne teorier om at global oppvarming skyldes menneskelig aktivitet.

Les: - Klimaets Watergate-skandale

Les også: Hacket server for å avdekke klimabløff

Kaos
FNs klimakonferanse startet 7. desember og varer til 18. Denne uken er det de politiske forhandlingene som starter, og som avgjør om konferansen vil avføde enighet om en politisk plattform.

Ønsket om en juridisk bindende avtale ble lagt dødt før konferansen startet, i hovedsak grunnet at USA og Kina ikke klarer å bli enige om hvor store kutt som må til og hvordan.

Det at USAs president Barack Obama likevel kommer, øker derimot sjansene for at en klimaavtale skal komme på plass. Men hva de politiske lederne skal skrive under på, gjenstår å se - så langt har konferansen vært preget av misnøye blant de afrikanske landene, som mandag også trakk seg fra forhandlingene i noen timer, og avtaleutkastene så langt har ikke inneholdt veldig mange punkter for Obama, Gordon Brown og de andre statslederne å undertegne på.

Les: U-land avbryter klimaforhandlingene

Les også: Gjenopptar forhandlingene

De mange aktivistene, i tillegg til politiets håndtering av situasjonen og FNs manglende sådan når det gjelder de mange akkrediterte besøkende, har også satt sitt preg på konferansen som kaotisk og med et lite samhandlende klima.

Er du en klimaversting eller ikke? Sjekk vår klimakalkulator under:

Les også: Har du tre minutter til klimaet?

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.