*Nettavisen* Nyheter.

- Al-Qaida bak angrepet

En gruppe som skal ha tilknytning til al-Qaida, hevder den står bak eksplosjonene i London. Nå advares flere land mot angrep. Les hele erklæringen her.

08.09.05 14:15

Organisasjonen «Den hemmelige al-Qaida-organisasjonen i Europa» skal ha tatt på seg ansvaret for bombeaksjonene, melder der Spiegel og italienske nyhetbyråer ifølge Sky News.

- Fryd dere, alle muslimer. De heroiske mudjahedin har i dag gjennomført et angrep i London, heter det i en erklæring som gruppa skal ha lagt ut på en islamistisk nettside.

Les hele brevet her

Les mer om nett-stedet

Ifølge meldingen er hele Storbritannia rystet og i sjokk over angrepet, som skal være ment som en protest mot det britiske engasjementet i Irak og Afghanistan.

- Vi har flere ganger advart den britiske regjeringen og det britiske folket. Nå har vi sluttet med løftene og satt i gang en egnet militæraksjon, heter det i erklæringen.

Truer Danmark
Gruppen advarer andre land om angrep.

- Vi advarer også den danske, italienske og andre korsfarer-regjeringer, heter det.

Eksplosjonene torsdag formiddag rammet minst fem t-banestasjoner og en buss. Den første eksplosjonen ble meldt ved Aldgate East-stasjonen klokken 8.49 lokal tid. Senere er det meldt om eksplosjoner ved minst seks undergrunnsstasjoner. Politiet har i tillegg bekreftet at det har vært eksplosjoner på minst en buss, og ifølge Sky News melder transportarbeiderforeningen at det skal ha vært plassert eksplosiver i minst et av togsettene. Ifølge Sky News er det nå fullt av militærpoliti i Londons gater.

45 skal være drept og inntil 1000 skadd etter eksplosjonene i London. Tilstanden skal være alvorlig for 150 av de skadde.

Minst sju personer skal ha blitt drept da taket på en London-buss ble blåst av i en eksplosjon.

- Jeg var på bussen. Jeg så meg omkring. Da var setene bak meg borte. sier en av passasjerene fra bussen som ble sprengt.

- Typisk al-Qaida
Gruppen som hevder den står bak bombene er ikke kjent fra før.

- Jeg har ikke hørt om denne gruppen. På det nåværende tidspunkt blir dette uansett mye spekulasjoner, sier forsker ved Norsk Utenrikspolitisk institutt Anders Romarheim.

Han mener angrepene i London er utført i al-Qaidas ånd.

- At det ser ut som al-Qaida, betyr ikke at det må være det. Det kan være en gruppe som kopierer deres effektive terrorstrategi, sier han.

Forsker Petter Nesser ved Forsvarets forskningsinstitutt. mener måten angrepene ble utført på kan tyde på at al-Qaida står bak.

- At angrepene skjer omtrent samtidig flere steder, som et såkalt simultanangrep, sier han til TV 2 Nettavisen.

Likevel er han forsiktig med å plassere ansvar. Til det er det europeiske terrornettverket altfor uoversiktlig.

- Mange grupper opptrer helt selvstendig, mens andre har forbindelser seg imellom. Derfor er helt umulig å si hvem som står bak, og om det er en eller flere grupper involvert, sier Nesser.

London nervesenter
- Vi vet at London er et nervesenter for al-Qaida, med noen av de tyngste ideologene. Det finnes moskeer i byen som med god grunn har sterk gjenstand for overvåking, sier han.

London har ifølge britiske myndigheter avverget en rekke terrorangrep etter 11. september.

- Britiske anti-terrorfolk har vært veldig klare på at det bare var et spørsmål om tid før det kom et angrep de ikke ville klare å stoppe, sier Romarheim.

- Hvis det er en islamistisk gruppe som står bak angrepene i London ligger det en viss logikk i det.

Romarheim mener London har vært al-Qaidas høyest prioriterte målet etter USA, og at Madrid ble utsatt for angrep først fordi byen var lettere å ramme.

- De slår til når de kan. Timingen er god i forhold til G8-møtet, men angrepet trenger ikke ha kommet på grunn av det, sier han.

Al-Qaida en ideologi
Romarheim beskriver al-Qaida som en organisasjon, en bevegelse og en ide.

- Ideen al-Qaida er det som etter hvert blir mest fascinerende. Man kan snakke om en slags Al-Qaida-ideologi. Den er reell og må tas på alvor.

Romarheim mener organisasjonen al-Qaida er rammet veldig hardt etter 11. september 2001.

- Organisasjonen er ikke lenger det den var. Al-Qaida har utviklet en cellestruktur det er meget vanskelig å rive opp i, sier han.

- Finnes al-Qaida i Norge?
- Det er det PST som må svare på. Jeg ville si neppe.

.

Klikk på bildet for å forstørre.

Annonsebilag