*Nettavisen* Nyheter.

- Al-Qaida bak Najaf-bomben

Irakiske sjiamuslimer hyller ayatolla Mohammed Baqir al-Hakim, som ble drept i bombeattentatet 29. august. Foto: AP/Scanpix

Fire menn med forbindelser til al-Qaida er arrestert og har tilstått at de sto bak bomben som drepte 95 mennesker i Najaf fredag. Tre menn er fortsatt etterlyst.

30.08.03 17:03

Tusenvis av mennesker strømmet lørdag til byen for å ta avskjed med ayatolla Mohammad Baqir al-Hakim.

Dødstallene etter den voldsomme eksplosjonen fredag har steget til 95, ifølge BBC. Mer enn 200 ble i tillegg såret da en bilbombe gikk av idet folk strømmet ut fra moskeen Alis grav fredag.

- Al-Qaida står bak

Lørdag kom meldingen om at fire menn er arrestert. En politikilde sier til AP at mennene har forbindelse med al-Qaida, og at hensikten deres var å "beholde kaoset i Irak". To av de fire er irakere.

- De har tilstått, sier guvernøren i Najaf, Haidar Mehdi Matar. Han beskriver de to irakerne som radikale sunnimuslimer og støttespillere til eks-president Saddam Hussein. De kommer fra den sørirakiske byen Basra.

Utlendingene er ifølge guvernøren "wahabis", en betegnelse som brukes om personer som støtter en puritansk form for islam, i likhet med terrormistenkte Osama bin Laden.

Tre andre mistenkte er på frifot.

Den arabiske tv-stasjonen Al-Jazeera meldte lørdag om et nytt kjøretøy fullastet med sprengstoff som skal ha blitt oppdaget på nesten samme sted. Amerikanske soldater i området skal ha blitt tilkalt for å uskadeliggjøre eksplosivene, men meldingene er ikke bekreftet.

Demonstrerer mot USA

Nevøen til den drepte ayatollaen Mohammad Baqir al-Hakim (bildet) og sønnen til en islamist som sitter i Iraks styringsråd, sa under en demonstrasjon i Najaf lørdag at amerikanske styrker ikke er velkomne i Irak.

- Vi har fortalt okkupasjonsstyrkene at Irak er for irakere og ikke for dem, sa Ammar Abdel Aziz al-Hakim. Han krever at det irakiske folket får ansvaret for sikkerheten fordi de kan skille mellom venner og fiender.

Folkemengden svarte med å rope: ”Hevn, hevn! Nei til Amerika, død for Amerika!”, og sverget samtidig hevn over medlemmer av Saddam Husseins Baath-parti.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ap/scanpix

Gråtende pårørende samlet seg samme dag ved likhuset for å gjøre krav på drepte familiemedlemmer. De ble båret gjennom gatene i kister, for så å bli begravet.

Ny resolusjon fra Russland

USA har lovet at hendelsen ikke vil få noen konsekvenser for operasjonen i Irak. Russlands president Vladimir Putin sa fredag at FN nå må få et sterkere mandat til å rydde opp i Irak, og at Russland har forberedt et utkast til en ny resolusjon.

USA har til nå avvist alle krav om at landet må gi fra seg makt til verdensorganisasjonen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.