RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Al-Qaida er i Norge

Sist oppdatert:
- Alt tyder på at terrornettverket al-Qaida har røtter også i Norge, sier seniorforsker Jonathan Stevenson i International Institute of Strategic Studies (IISS). PST ønsker ikke å kommentere påstanden.

Norge er et av 60 land der terronettverket nå har fotfeste, tror forskerne i International Institute of Strategic Studies (IISS), ifølge Dagbladet.

IISS gjør uavhengige vurderinger av sikkerhetssituasjonen i verden. De bygger sine konklusjoner blant annet på etterretningskilder.

- Når det gjelder Norge, har vi ikke konkrete etterretningsopplysninger å bygge på. Men en helhetlig vurdering av Norges rolle i Irak tyder på at al-Qaida har røtter også i Norge, sier seniorforsker Jonathan Stevenson til avisa.

Påfallende
Stevenson mener det er påfallende hvor mange ganger Norge er nevnt som mulig terrormål av terrororganisasjoner.

Nærmere halvparten av al-Qaidas 30 toppledere og inntil 2000 fotsoldater antas å være drept eller pågrepet de siste åra, men IISS anslår at nettverket fortsatt har 18.000 potensielle terrorister i sine rekker.

- Står for IISS` regning
- Jeg ønsker ikke å gå inn på innholdet i rapporten, men vi er kjent med konklusjonen. Den får derimot stå for IISS` regning. Vi gjør våre egne trusselvurderinger, sier Kjetil Nilsen, fungerende PST-sjef til TV 2 Nettavisen.

- Kan PST si noe om dere kjenner til om al-Qaida har røtter i Norge, eller grupperinger som sympatiserer med organisasjonen?

- Det ønsker jeg ikke å gå inn på, sier Nilsen.

- Må ikke bli en «sikker havn»
Nilsen opplyser at PSTs oppgave er å sørge for at det ikke skjer terroraksjoner i Norge og at det ikke planlegges slike aksjoner i landet.

- Det som også er viktig, er å sørge for at Norge ikke blir en «sikker havn» der organisasjoner kan planlegge aksjoner som de senere kan gjennomføre i et annet land, sier Nilsen.

- Utfordringen er at mange asylsøkere mangler dokumentet eller id-papirer. Det vanskeliggjør arbeidet vårt, sier den fngerende PST-sjefen til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere