- Al-Qaida har atomvåpen

En arabisk avis skriver at al-Qaida, organisasjonen til Osama bin Laden, er i besittelse av taktiske atomvåpen. Våpnene skal være myntet på USA.

08.02.04 22:27

Våpnene skal ha blitt kjøpt av Ukraina på slutten av 90-tallet, og al-Qaida lagrer dem på et sikkert sted for eventuell framtidig bruk, skriver avisa al-Hayat søndag.

Opplysningene stammer ifølge avisa fra kilder som står den beryktede organisasjonen nær, og artikkelens "dateline" er byen Islamabad i Pakistan.

Myntet på USA
De forholdsvis små atombombene ble overlevert i kofferter, og avtalen om kjøpet skal ha blitt inngått da en ukrainsk vitenskapsmann i 1998 besøkte den afghanske byen Kandahar, som på denne tiden var et viktig sentrum for Taliban-regimet.

Al-Hayats kilder sier al-Qaida bare vil bruke bombene inne i USA, eller dersom organisasjonen trues av fullstendig utslettelse. Et eksempel er hvis gruppas fiender vurdere å angripe dem med kjemiske eller kjernefysiske våpen.

Al-Qaida antas å ha stått bak terrorangrepene mot USA 11. september 2001, men lederen Osama bin Laden er aldri blitt pågrepet. Trolig befinner han seg fortsatt i det utilgjengelige grenseområdet mellom Afghanistan og Pakistan.

Store som kofferter
Etter at Sovjetunionen brøt sammen, arvet Ukraina en del av supermaktens atomvåpen. I 1994 undertegnet landet ikkespredningsavtalen om kjernevåpen.

Russlands tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Alexander Lebed har tidligere hevdet at opp til 100 taktiske atomvåpen på størrelse med kofferter, ikke er blitt gjort rede for. Russiske myndigheter nekter for at slike våpen i det hele tatt eksisterer.

(NTB-Reuters)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.