RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(AP/Scanpix)

- Al-Qaida har medlemmer i Norge

Sist oppdatert:
Italiensk etterretning mener at en marokkansk al-Qaida-gruppe har medlemmer i Norge.

Denne gruppen knyttes til terrorangrepene i Casablanca og i Madrid, skriver NTB.

Det italienske forsvarets etterretningstjeneste SISMI har ved flere anledninger advart mot at frivillige, som har kjempet i Irak mot de amerikanske styrkene der, kan vende tilbake til Italia for å gjennomføre terrorangrep.

«Islamsk kampgruppe»
En av disse gruppene er Marokkansk islamsk kampgruppe GICM (Groupe Islamique Combattant Marocain), som holder til i Nord-Italia.

Ifølge avisen Corriere della Sera har etterforskningen av gruppene avslørt bånd på tvers av landegrensene, og også til Norge. De italienske gruppene skal i tillegg til Norge ha medlemmer i Frankrike, Bosnia, Marokko, Sverige og Storbritannia.

- Forgreninger i Skandinavia
- Det finnes helt klart denne typen forgreininger til Skandinavia, men det betyr ikke nødvendigvis at de har mulighet til å gjennomføre større terrorangrep, sier forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt Anders Romarheim til TV 2 Nettavisen.

- Denne typen forgreninger må følges møysommelig av de rette myndigheter, som for eksempel Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

- Det er forskjell på betydningen av ekstremistiske miljøer. Hvis vi sammenligner oss med Danmark har de et mye større miljø enn det vi kjenner til i Norge.

- Flytende miljøer
- GICM, den franske forkortelsen for gruppen, kom veldig i fokus etter Madridbombene. Trolig har ikke gruppenavnene noen større betydning. Dette er mer snakk om miljøer rundt enkeltpersoner, sier terrorekspert ved Forsvarets forskningsinstitutt Brynjar Lia til TV 2 Nettavisen.

- Spanske etterforskere la vekt på at man ikke bør se seg blind på disse navnene. Disse miljøene er flytende, og grensene mellom en gruppe og en annen er ikke nødvendigvis klar.

- Vi har i lengre tid visst at enkelte nordafrikanere i Norge har vært i fokus når det gjelder medlemskap i terrorgrupper. Det skriver seg helt tilbake til midten av 90-tallet, og da gjaldt det mest folk fra Algerie. I forbindelse med etterforskningen av mulla Krekar har det også vært skrevet om terrormistenkte nordafrikanere med tilknytning til Norge.

- Husvære og penger
- Trolig dreier tilknytningen seg om at man har funnet norske telefonnummer eller at terroristene har vært i kontakt med noen med norsk pass eller som er bosatt i Norge. Det betyr ikke at disse personene er medlemmer av operative terrorceller. Det kan være ting som at de gir husvære til, har gitt penger til eller er blitt sett sammen med noen som har tilknytning til en terrorgruppe. Disse menneskene i Norge kan være ganske perifere medlemmer av miljøene, sier Lia.

- I nettverkene vi har sett på i Europa har vi funnet få koblinger til Norge. Det er flere koblinger til Danmark og Sverige.

Politiets sikkerhetstjeneste
- Vi kan ikke kommentere akkurat denne gruppen, men vi bekrefter at det finnes grupper i Norge som PST har et spesielt fokus på, sier pressetalsmann i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) Martin Bernsen til TV 2 Nettavisen.

- Vi kommenterer aldri konkrete grupper, fordi vi ikke vil avsløre hva vi vet og ikke vet, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere