*Nettavisen* Nyheter.

- Al-Qaida har utnevnt ny leder

Foto: Ayman al-Zawahiri (AFP)

Terrorbevegelsen skal ha utnevnt Ayman al-Zawahiri som Osama bin Ladens etterfølger.

16.06.11 15:31

Det melder den arabiske avisen Al Arabiya.

Ayman al-Zawahiri er tidligere nestleder i terrororganisasjonen Al-Qaida, og var en klar kandidat til å ta over som leder etter at bin Laden ble drept i en amerikansk aksjon i Pakistan 1. mai.

- Dette er ikke uventet. Han har vært et radarpar med Osama bin Laden siden 1997. Vi vet jo at Ayman har vært sammen med bin Laden fram til 2005, sier terrorforsker ved Det svenske Forsvarsakademi, Magnus Ranstorp, til Nettavisen.

- Det er han som kan ha kontinuiteten i terrorbevegelsen, som tenker strategisk og som sørger for at Al-Qaida ikke bare er en lokal bevegelse, men en bevegelse med global rekkevidde.

- Vil gjøre noe stort og spektakulært
Videre opplyser Ranstorp at den nye Al-Qaida-lederen har et enormt press på seg når det gjelder å hevne seg overfor USA for drapet på forgjengeren.

- Det er jo nå et trykk på ham om å gjøre noe stort og spektakulært. Han kommer sikkert til å fokusere på å gjøre noe stort i Vesten for å hevne bin Laden, sannsynligvis mot USA, sier Ranstorp.

Det er Saif al-Adel (51) som har fungert som midlertidig leder for terrororganisasjonen etter at bin Laden ble drept.

- Men han er mer en militærleder uten ideologisk bakgrunn, sier Ranstorp.

Dusør på 25 millioner dollar
Zawahiri er en egyptisk lege og terrorist som er født i Kairo i 1951. Han ble oppført som nummer én på amerikanernes liste over verdens mest ettersøkte terrorister etter at bin Laden ble drept.

USA har utlovet en dusør på 25 millioner dollar for informasjon som fører til pågripelsen av Zawahiri.

Allerede som femtenåring ble Zawahiri arrestert fordi han var medlem av Muslimsk brorskap, som er en forløper til ytterliggående fundamentalistbevegelser i Midtøsten.

Etter hvert fikk Zawahiri kontrollen over den sentrale Al-Qaida-organisasjonen Egyptisk Islamsk Jihad. Han ble mistenkt for å ha vært koblet til drapet på den egyptiske presidenten Anwar al Sadat i 1981, men slapp med tre års fengsel for ulovlig våpenbesittelse.

Kobles til terrorangrepene i USA
Zawahiri flyttet deretter i eksil i Saudi-Arabia, Sudan og Pakistan, før han endte i Afghanistan. Han har vært Al-Qaidas nestleder siden 1997.

Zawahiri står tiltalt for medvirkning til terrorangrepene mot USAs ambassader i Tanzania og Kenya i 1998 og ble dømt til døden in absentia for terrorisme i Egypt året etter.

Zawahiri skal også ha hatt en sentral rolle i planleggingen av terrorangrepene mot USA 11. september 2001.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.