*Nettavisen* Nyheter.

- Al-Qaida ikke bak 11. september

Meningene er fortsatt delte om hvem som sto bak terrorangrepene i USA.

11.09.08 12:30

Sju år etter terrorangrepene på New York og Washington, er meningene delt om hvem som har ansvaret for terrorhandlingene, skriver Reuters.

I en meningsmåling som ble utgitt onsdag, kommer det fram at flertallet i åtte av de 17 landene med i meningsmålingen, ikke tror al-Qaida står bak angrepene som kostet 3000 mennesker livet i 2001.

Meningsmålingen ble utført av WorldPublicOpinion.org, og 16.063 deltok i undersøkelsen.

Amerikanske myndigheter var rask ute etter angrepene, og la skylden på Osama bin Laden og terrororganisasjonen al-Qaida.

Under halvparten tror al-Qaida
Undersøkelsen, som ble utført i samarbeid med universitetet i Maryland, viste at 46 prosent av alle spurte trodde al-Qaida sto bak.

Ifølge WorldPublicOpinion har undersøkelsen en feilmargin på +/- 3 prosent.

15 prosent svarte at det var den amerikanske regjeringen som planla og gjennomførte angrepet, mens Israel og «andre» fikk sju prosent hver, skriver Reuters.

I de europeiske landene som deltok i undersøkelsen, var det jevnt over flertall for at det var terrororganisasjonen som sto bak angrepet. I England og Italia svarte 56 prosent at al-Qaida hadde skylden, mens tallene i Tyskland og Frankrike var enda høyere, 63 og 34 prosent.

Samtidig kom det fram at Tyskland var det europeiske landet som var mest skeptisk til USAs anklager, og 23 prosent mente at angrepet kom fra USAs regjering.

Størst skepsis i Midtøsten
Statistikken fra landene i Midtøsten skilte seg sterkt fra svarene i vesten. 43 prosent i Egypt svarte at det var Israel som sto bak angrepet. Den amerikanske regjeringen fikk skylden av 36 prosent av alle tyrkerne som deltok i undersøkelsen.

Kenya og Nigeria var de landene hvor det var størst flertall for at det var terrororganisasjonen som sto bak, med 77 og 71 prosent, viser undersøkelsen.

Annonsebilag