- Al-Qaida mister kontrollen

Lederne i al-Qaida har mistet noe av kontrollen over terrornettverket, og organisasjonen er svekket.

28.04.06 21:56

Det fastslår det amerikanske utenriksdepartementet i sin årlige rapport om internasjonal terrorisme, skriver AP.

Mister kontrollen
I rapporten, som ble lagt frem fredag, hevdes det at al-Qaida-lederne har mistet noe av kontrollen over terrornetteverket det siste året på grunn av arrestasjonene og dødsfallene til flere toppledere.

Det understrekes likevel al-Qaida fortsatt utgjør den største trusselen mot USA og USAs allierte.

Iran pekes ut som den staten i verden som mest aktivt støtter terrorisme, og det hevdes at det iranske departementet for sikkerhet og etterretning har vært direkte involvert i planleggingen av flere terrorhandlinger.

I 2004 ble det gjennomført totalt 11.000 terrorhandlinger i verden, som resulterte i over 14.600 dødsfall. Mellom 10.000 og 15.000 av de rundt 40.000 menneskene som ble drept eller skadd var muslimer, flesteparten irakere. 3500 av fjorårets angrep fant sted i Irak, og rundt 8300 av alle dødsfallene skjedde der.

På rømmen
Rapporten fastslår at Osama bin Laden og andre al-Qaida-ledere er spredd og på rømmen, og at Afghanistan ikke lenger er et fristed for terrornettverk.

«Dessuten er al-Qaidas forhold til Taliban, som en gang styrte Afghanistan, stadig svakere, og logistikken er kraftig svekket», heter det.

«Al-Qaida ikke er den organisasjonen den var for fire år siden», skriver departementet.

«Likevel er vi inne i den første fasen av en potensielt lang krig. Fienden har vist evne til å tilpasse seg, og vi vil måtte gå flere runder med handlinger og reaksjoner før det ikke lenger er tvil om krigens utfall. Det er sannsynlig at vi vil ha en fiende i flere år fremover».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.