- Al Qaida-topp omringet

Pakistanske styrker tror de har omringet og kanskje skadet Osama bin Ladens nestkommanderende, Ayman al-Zawahri nær grensen til Afghanistan.

19.03.04 06:33

Flere hundre soldater har omringet et større område med en mengde festningslignende bygninger og huler, og angriper dem med kraftig skyts. Ifølge kilder nyhetsbyrået AP har snakket med, skal flere titalls være drept i kampene.

Gjennombrudd
I et intervju med CNN tidligere torsdag sa Pakistans president Pervez Musharraf at landets militærstyrker i samarbeid med USA har omringet et "høytstående Al Qaida-medlem".

- Tatt i betraktning den motstanden soldatene møter, så tror vi at det kan være et høytstående Al Qaida-medlem blant dem, sa Musharraf i tv-intervjuet.

Han ville ikke spekulere i hvem denne mannen var, men tre høytstående militæroffiserer bekreftet senere på kvelden overfor AP at de tror det er al-Zawahri som nå er omringet.

Sammen med bin Laden regnes han som en av hovedarkitektene bak 11. september. Ifølge AP anses han som hjernen i Al Qaida, mens bin Laden fungere som den åndelige lederen og den finansielle bakmannen.

Bin Laden
Ifølge militære talsmenn er det ingenting som tyder på at Al Qaida-leder Osama bin Laden er i området som nå er omringet.

Al Qaida-lederen skal ha oppholdt seg mye sammen med al-Zawahri, og de to har også opptrådt sammen i videoopptak som er kringkastet. Men så langt tyder alt på at bin Laden har unnsluppet også denne gangen.

USA har tidligere utlovet 25 millioner dollar i belønning for opplysninger som fører til at al-Zawahri blir tatt. Torsdag økte de dusøren for pågripelse av bin Laden til 50 millioner dollar.

Mange skadde og drepte
Flere soldater bekrefter overfor AP at det er al-Zawahri som er omringet. Mange skal være skadd og drept i de harde kampene som har rast i området siden offensiven startet tirsdag.

Flere av de 18 mistenkte Al Qaida-medlemmene som er pågrepet i forbindelse med kampene torsdag skal ha bekreftet dette. Noen av dem skal også ha fortalt at Al Qaida-nestlederen ble skadd i angrepene.

Pakistanske militære vil fortsette å angripe området med helikopter og artilleri-ild.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.