*Nettavisen* Nyheter.

- Al-Qaidas avløsere klare til innsats

Terrornettverket al-Qaida er tvunget i kne. Nå er det nye grupper med røtter i nordafrikanske land som vil bli den største trusselen mot europeiske land, tror terrorforsker.

På en konferanse i København mandag sa forsker Rohan Gunaratna at al-Qaida er svært svekket etter innsatsen mot terrorisme verden over.

- Men selv om al-Qaida er blitt svekket, er noen av gruppens eksperter flyttet til andre organisasjoner, sa Gunaratna, som er forsker ved Senter for studier av terror og politisk vold ved University of St. Andrews i Skottland, og tilknyttet International Policy Institute for Counter-Terrorism i Israel.

Gunaratna deltok i regi av det danske Politiets Etterretningstjeneste i samarbeid med Dansk Institutt for Internasjonale Studier i København mandag, melder NTB-Ritzau

Av de fem store selvmordsaksjonene i år, i Riyadh i Saudi-Arabia, to i Tsjetsjenia, en i Casablanca og en serie angrep i Pakistan, er kun den førstnevnte utført av al-Qaida, sa forskeren.

Det er grupper med base i Algerie, Tunis og Marokko som ifølge Gunaratna i økende grad vil utgjøre en trussel.

Tidligere i år ble en slik celle avslørt i London. Der ble en håndfull personer avslørt med planer om et angrep med giftstoffet ricin.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.