*Nettavisen* Nyheter.

- Al-Sadr går med på våpenhvile

Foto: (Scanpix)

Den radikale sjialederen Moqtada al-Sadr skal ha gått med på en våpenhvile i tre irakiske byer, opplyser amerikanske tjenestemenn.

27.05.04 07:01

Det NTB-AFP-Reuters.

Al-Sadrs Mehdi-milits har slåss mot okkupasjonsstyrken i Najaf, Karbala og Kufa. Sjialederen gikk med på våpenhvilen under forhandlinger med et råd av muslimske geistlige.

- De ser ut til å ha løst situasjonen i Najaf, Karbala og Kufa på en fredelig måte, sier en framstående tjenestemann i Washington til nyhetsbyrået AFP.

- Dette er en viktig hendelse, legger han til.

Stanse angrep
Ifølge tjenestemannen innebærer avtalen at al-Sadr beordrer sine væpnede tilhengere til å stanse angrepene mot amerikanske soldater og til trekke seg ut av offentlige bygninger i de tre byene. Avtalen åpner også angivelig for at militsmedlemmer som mistenkes i forbindelse med drapet på en av Moqtada al-Sadrs rivaler, blir utlevert.

Detaljene i våpenhvileavtalen, som ble inngått sent onsdag kveld, vil bli kunngjort i Bagdad torsdag.

Alliert arrestert
I Najaf ble en av Moqtada al-Sadrs nøkkelallierte arrestert av amerikanske styrker onsdag.

- De amerikanske styrkene arresterte onsdag Riyad al-Noury, som er Moqtada al-Sadrs svoger og nærmeste medhjelper, sa talsmann for al-Sadr, Fuad Al-Turfi.

Al-Noury skal ha blitt arrestert i hjemmet sitt uten dramatikk. Han var ettersøkt i forbindelse med drapet på den sjiamuslimske lederen Abdul Majid al-Khoei i april 2003.

- 50 drept
Amerikanske stridsvogner og kamphelikoptre angrep tidlig onsdag morgen sjiamuslimske geriljaposisjoner på en gravlund i den hellige byen Najaf. Sykehuskilder opplyste at minst ni mennesker ble drept og 29 såret i angrepet, men en amerikansk offiser hevder så mange som 50 medlemmer av Mehdi-militsen ble drept.

De drepte irakerne skal være tilhengere av Moqtada al-Sadr. Hans milits har i to måneder utkjempet harde kamper mot de amerikanske okkupasjonsstyrkene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.