RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Alkoholprisene må følge Sverige

Sist oppdatert:
Det nye regjeringsalternativet Ap/SV/Sp er enige om at de norske alkoholavgiftene må følge de svenske avgiftene.

Sp er det partiet i det nye regjeringsalternativet som ønsker å være mest restriktiv når det gjelder alkoholavgiftene. Men heller ikke Sp-leder Åslaug Haga mener det er realistisk at Norge kan beholde avgiftene her hvis Sverige gir etter for presset fra EU om å redusere sine alkoholavgifter.

- Vårt syn har vært at vi ikke ser noe behov for å redusere avgiftene, men vi må forholde oss til omgivelsene. Hvis Sverige vurderer å redusere avgiftene ytterligere, må vi ta en vurdering, sier Åslaug Haga til TV 2 Nettavisen.

- Norge må følge Sverige
- Hvis Sverige nå reduserer sine avgifter, vil det presse ned vårt avgiftsnivå, sier Arbeiderpartiets avgiftspolitiske talsmann Svein Roar Hansen.

- Bør avgiftene i Norge settes ytterligere ned allerede nå?

- Nei, avstanden nå mellom avgiftene ser ut til å være håndterbart. De norske avgiftene er blitt redusert de siste årene, sier Hansen.

Frykter stort press
-Vi ser at det er krevende å opprettholde avgiftene når de andre landene reduserer sine. Alkoholmisbruk har veldig sterke skadevirkninger, men det kan tenkes at vi blir tvunget i kne, sier finanspolitisk talsmann i Sosialistisk Venstreparti, Øystein Djupedal.

-Så du støtter Ap’s syn om at de norske avgiftene bør gå ned hvis Sverige reduserer sine avgifter ytterligere?

- Ja, vi har samme linje.

Roser Høybråten
Sverige har satt avgiften på sprit moderat ned, men er under kraftig press fra EU for ytterligere reduksjoner.

De nordiske ministrene ble i går enige om å jobbe for en halvering av innførselskvotene i EU og en kraftig økning av minimumsavgiftene på alkohol. Planen er at den felles nordiske fronten skal skape en dominoeffekt i Europa og hindre grensehandelen med alkohol.

Opposisjonspartiene mener helseminister Dagfinn Høybråten hr gjort en svært god jobb på møtet i København.

- Høybråten har tatt et flott initiativ som bør føles opp, sier Åslaug Haga.

- Vi er veldig glade for resultatet i går. Det er en veldig sterk konkurranse landene imellom når det gjelder alkoholavgifter, sier Øystein Djupedal.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere