- Alle her lever i frykt

Foto: Truls Heilo (TV 2)

I åtte av sine ti år har Sathursana bodd i flyktningleiren «Blomsterhagen» på Sri Lanka. Nå frykter faren hennes at borgerkrig venter.

23.01.06 01:18

COLOMBO (TV 2/TV 2 Nettavisen): - Vi kan ikke være sikre på noe. Det er ikke bare meg. Alle her lever i frykt, sier A. Velayutham til TV 2 Nyhetene.

5000 tamilske flyktninger
Mandag kommer utviklingsminister og fredsmekler Erik Solheim til Sri Lanka for å redde restene av våpenhvilen. Lykkes han ikke kan landet bli kastet ut i en ny borgerkrig.

I leiren «Blomsterhagen» i byen Vanuniya bor rundt 5000 tamilske flyktninger. Leiren ligger i det regjeringskontrollerte området på grensen mot tamilområdene i nordøst.

- Kanskje noe bra i vente
Nå frykter A. Velayutham (som bare bruker initialet A i fornavnet sitt) at det kan bli enda trangere i leiren dersom det bryter ut borgerkrig. Derfor er han glad for at Erik Solheim har varslet at han skal reise til tamilområdene når han kommer til Sri Lanka mandag.

Foto: Truls Heilo

- Erik Solheim må ikke bare snakke med regjeringen i Colombo, men også med tamilene. Kanskje kommer det noe bra ut av besøket, mener han.

Folkelig motstand
I løpet av de siste ukene har det vært daglige angrep nordøst på øya. Flyktningen frykter at den spente sikkerhetssituasjonen vil føre til at enda flere tamiler velger å rømme hjemmene sine. I løpet av de siste ukene har det vært daglige angrep nordøst på øya

I de fleste tilfellene dreier det seg om angrep mot regjeringssoldater. Tamiltigrene benekter at de står bak, og hevder at angrepene skyldes «folkelig motstand». Samtidig kommer rapporter og trakassering av sivile tamiler.

Ifølge det pro-tamilske nettstedet TamilNet har over 1300 familier flyktet fra regjeringskontrollerte områder sør for Trincomalee til områder kontrollert av tamiltigrene.

Feber
Befolkningen i nordøst er også truet av sykdommer som kolera og denguefeber. Nylig ble tre personer fra Trincomalee lagt inn på sykehus med denguefeber. Feberen, som smitter gjennom moskitobitt, kan i verste fall være dødelig. Sykdommen kjennetegnes ved leddsmerter, oppkast og blødninger. Utbruddet i Trincomalee skyldes ifølge helsemyndighetene store mengder søppel som har hopet seg opp.

TV 2 Nyheten og TV 2 Nettavisen følger Erik Solheims besøk i Sri Lanka.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.