*Nettavisen* Nyheter.

- Alle norske blir identifisert

Foto: TV 2 Nettavisen/Arne Lutro

PHUKET (TV 2 Nettavisen): Alle nordmenn blant de døde som er funnet, vil bli identifisert. Det lover leder for id-sentralen i Phuket, Svein Kjus.

04.01.05 14:52

På et bord i konferansesalen på Pearl Hotel i Phuket ligger alle detaljene om de døde som er undersøkt av norske og danske rettsmedisinere. Hvert lik har sitt eget nummer og arbeidet med å legge inn opplysningene i en nordisk database går på høygir.

- Grunnen til at vi stresser dette arbeidet, er at jo raskere vi kan få inn registreringene både på de døde og de savnede, jo fortere får man svar, sier politioverbetjent Svein Kjus til TV 2 Nettavisen.

Tirsdag hadde de norske og danske rettsmedisinerne fri fra arbeidet i dødsbyen Khao Lak hvor det nå ligger over 4500 døde mennesker som skal undersøkes.

Klikk på bildet for å forstørre.

Norge leder an
Kjus er leder for identifiseringssentralen til de norske og danske etterforskerne i Phuket. Han er også med i den internasjonale sentralen.

- Danskene og vi hadde et databasesystem på dette fra før, men dette er første gang vi får brukt vårt system. Det finnes ikke en internasjonal database og vi spiller en viktig rolle i å utarbeide denne ettersom vi er ledende innen denne typen problemstillinger, sier Kjus til TV 2 Nettavisen.

Opplysningen som samles i den nordiske databasen, skal senere overføres til den internasjonale databasen slik at samtlige data fra post-mortem-undersøkelsene i Khao Lak kan sammenlignes.

- Når vi foretar en post-morten, vet vi ikke hvor likene kommer fra. Derfor er det viktig at alle opplysninger fra samtlige id-team blir samlet slik at alle nasjoner får tilgang på dem, sier Kjus.

Lover å finne norske døde
Foreløpig er det opplysninger om utseende, størrelse, kjønn, spesielle kjennetegn og tannopplysninger som blir registrert i databasen. Når DNA-analysene er klare, vil også disse bli ført inn.

- Tannopplysningene er svært viktig i dette arbeidet og akkurat nå sitter flere tannleger og legger inn sine opplysninger. I noen tilfeller kan tennene alene være nok til at vi får en sikker identifikasjon, sier Kjus.

Han understreker at det er svært viktig å være nøyaktig og at det skal spesielle tannopplysninger til for at dette går.

- Hadde det kun vært to som er døde, hadde tennene vært nok til å få en identifikasjon. Men når antallet er så stort, må opplysningene være svært spesifikk, sier han til TV 2 Nettavisen.

Kjus anslår at det vil ta uker fra alle likene er undersøkt til identifiseringsarbeidet er avsluttet.

- Og de norske statsborgerne som er blant de døde som er funnet, vil vi klare å finne, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.