*Nettavisen* Nyheter.

- Alle oljekontrakter må revurderes

- Alle oljekontrakter som er inngått med Irak må vurderes på nytt, sier Iraks oljeminister Ibrahim Bahr Al-Ulum.

13.01.06 18:41

Det kom fram etter et møte med Kinas ambassadør i Irak fredag, melder det kuwaitiske nyhetsbyrået Kuna.

Kina har store interesser i utviklingen av olje og gass i Irak.

- Iraks oljeinvesteringer er i utvikling, og det politiske bildet og sikkerhetsituasjonen i landet er ikke bra nok. Utviklingen av olje- og gassektoren må skje gjennom nye og sterke lover og en økonomisk plattform. Alle oljekontrakter i Irak må vurderes og studeres på nytt, sier Iraks oljeminister Ibrahim Bahr Al-Ulum.

Klikk på bildet for å forstørre.

DNO alene
Så langt er Det Norske Oljeselskap (DNO) alene om å ha startet boring i Irak. De andre utenlandske selskapene har valgt å vente.

Al-Ulum ønsker at andre land skal bidra med ekspertise innen olje- og gassektoren.

- Vi kommer til å be Kina og flere land om å drive opplæring av våre oljeingeniører, sier han.

Kina hadde tidligere kontrakter med Irak under Saddam Husseins regime.

Konferanse
I april skal det holdes en stor olje- og gasskonferanse i Basra i Sør-Irak. Flere utenlandske selskaper, blant annet Statoil og Hydro, skal bli invitert, sier talsmannen for det irakiske oljedepartementet, Aasim Jihad.

- Vi inviterer også store finans- og investeringsselskaper, og internasjonale organisasjoner som arbeider med olje- og gassektoren, sier han ifølge Kuna.

Hydro har inngått to såkalte MoU-avtaler (Memorandum of Understanding). En alene og en sammen med Statoil og Oljedirektoratet. Blant annet har Hydro hatt flere irakere på opplæring i Norge.

- Vi hjelper de irakiske myndighetene med å evaluere data over potensielle felt, samt at vi bidrar til å hjelpe irakiske myndigheter med å utnytte oljeresursene best mulig, sier informasjonssjef Kama Holte Strand for Hydros internasjonale virksomhet til TV 2 Nettavisen.

- Vi har valgt en annen tilnærming
- Vi ønsker på sikt å være med på å drive oljevirksomhet i Irak, sier Holte Strand.

Oljegiganten har imidlertid avstått fra aktivt å jobbe med å drive kommersiell virksomhet i Irak slik DNO har gjort.

- Vi har valgt en annen tilnærmering. Våre avtaler er gjort med myndighetene i Bagdad, sier informasjonsdirektør Tor Steinum i Norsk Hydro til TV 2 Nettavisen.

Informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad sier at Statoil ser etter forretningsmuligheter i Irak, men har ikke hørt om konferansen i Basra.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Statoil

- Vi kjenner ikke til konferansen, men har hatt kontakt med oljedepartementet i lengre tid, sier Aanestad i Statoil til TV 2 Nettavisen.

Gjennom MoU-avtalen vil Statoil samarbeide med oljedepartementet i Bagdad om utnyttelse av geologiske data og kompetansebygging. Men selskapet ønsker ikke å gå inn i noe tettere samarbeid før det kommer en petroleumslov som regulerer rammebetingelsene og andre vilkår som vil gjelde for oljeselskaper som ønsker å drive i Irak.

- En slik lov finnes ikke. Vi ønsker at en slik lov kommer på plass før vi starter eventuell leteaktivitet i Irak, sier Aanestad.

Kurdere
Onsdag hevdet oljedepartementets talsmann Jihad overfor TV 2 Nettavisen at DNO ikke tok kontakt med oljedepartementet før selskapet inngikk en kontrakt med de kurdiske selvstyremyndighetene i Nord-Irak.

- Vi forstår ikke hva slags selskap DNO er når de investerer millioner av dollar uten å sørge for å ha regler som beskytter dem. DNO tok aldri kontakt med oss før de undertegnet kontrakten, sa han.

- De fleste politikere – og spesielt innen oljedepartementet - vil at sentralregjeringen i Bagdad skal ha hånd om alle investeringer knyttet til olje. Det kan komme en lov som annullerer alle tidligere kontrakter, sa han.

Etter at Reuters meldte at han skulle ha blitt feilsitert, bekreftet Aasim uttalelsen overfor TV 2 Nettavisen.

- Sitatene i TV 2 Nettavisen stemmer, sa Aasim Jihad.

Forvirring
Fortsatt hersker det stor forvirring om hva som er status for DNOs kontrakt i Nord-Irak. Fredag siterer Reuters en anonym kurdisk kilde som hevder at kontrakten er gyldig.

- Det er ingenting i veien for å inngå denne avtalen. Lovene og grunnloven gir denne rettigheten. Selv om nasjonalforsamlingen utarbeider en investeringslov, finnes det en paragraf i grunnloven som beskytter tidligere kontrakter, sier kilden.

Valg
Flere eksperter har påpekt overfor TV 2 Nettavisen at grunnloven kan tolkes på flere måter, og at det hefter usikkerhet ved hvilken tolkning den nye nasjonalforsamlingen vil velge. Ifølge et medlem av den irakiske valgkommisjonen, Mazen Shaeeb, vil det endelige resultatet etter parlamentsvalget komme søndag eller mandag, melder AFP.

Den nye nasjonalforsamlingen vil trolig komme sammen innen en måned.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.