RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Altfor svak innsats av regjeringen

Sist oppdatert:
Frp-formann Carl I Hagen opphever fredningen av regjeringen Bondevik. - Det var en altfor svak innsats av norske myndigheter de første fire-fem dagene etter naturkatastrofen, tordner han.

- Jeg syns det er på tide at statsministeren, og for så vidt også utenriksminister Jan Petersen, innrømmer det vi alle kan se. Nemlig at det var en altfor svak og ukoordinert innsats av norske myndigheter de første fire-fem dagene etter naturkatastrofen, sier Fremskrittspartiets formann Carl I Hagen til TV 2 Nettavisen lørdag.

Statsminister Kjell Magne Bondevik innrømmer lørdag for første gang at det tok for lang tid før Regjeringen sendte nok folk til katastrofeområdene.

- Så stor som katastrofen ble - og den vokste i omfang - kan vi i ettertid si at vi burde sendt flere folk, og at vi burde gjort det raskere, sier Bondevik til VG.

Bondevik innrømmer også at UD helt sikkert bør moderniseres.

- Det burde allerede 2. juledag ha blitt etablert en kriseledelsesgruppe, med deltakelse fra Statsministerens kontor, Utenriksdepartementet, politiet, flyselskaper, turoperatører, nødhjelpsorganisasjonene og eventuelt forsvaret, sier Hagen.

Frp-lederen mener denne gruppen skulle blitt gitt vide fullmakter til å sette inn flytransport og annet utstyr for å bringe skadde og strandede nordmenn hjem, og til å få ut kvalifisert og erfarent personell fra Norge til å hjelpe nordmenn i kriseområdene.

Bondevik og Petersen burde snakket
Carl I Hagen ønsker ikke å kommentere Jan Petersens eventuelle utrygge posisjon som utenriksminister etter den kraftig kritiserte håndteringen av krisen i forbindelse med flombølge-katastrofen i Sør-Asia i julen.

- Men det hadde vært naturlig at statsminister Bondevik og utenriksminister Petersen raskt kommuniserte for å bestemme hvem som skulle ha ansvaret for håndteringen. Slik det var tok det vel halvannet døgn før de snakket sammen, påpeker Hagen.

Opphever fredningen
De politiske lederne har til nå vært avventende med å kritisere regjeringen. Hagen tror Bondeviks selvkritikk lørdag, vil oppheve denne fredningen.

- Jeg håper all kritikk nå kommer frem, sier han.

- Jeg har også sagt tidligere at jeg håper embetsmennene blir fritatt for lojalitetsplikten, slik at vi kan få klarhet i hva som har skjedd.

Fremskrittspartiets formann ønsker blant annet å vite når det ble bestemt at staten skulle bekoste hjemsendelse av nordmenn fra kriseområdene.

- Jeg har inntrykk av at dette i første omgang var et ansvar som ble pådyttet reiseselskapene. Vi var fra første stund svært rundhåndet med bevilgninger til FN, regjeringen burde selvsagt ha bestemt allerede 2. juledag at staten skulle sørge for å få fraktet nordmenn hjem, mener Carl I Hagen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere