RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Angrep folkemengde med livsfarlig nervegass

Foto: Muhammed Muheisen (Ap)
Sist oppdatert:
De skadde ble lammet i hele kroppen, hevder leger som behandlet demonstrantene.

Demonstrasjonene i Jemen har denne uken fortsatt med uforminsket kraft med krav om presidentens avgang.

Tirsdag kveld var flere hundre mennesker samlet i hovedstaden Sana’a for å protestere mot regimet. Sikkerhetsstyrkene besvarte med å bruke det som angivelig var tåregass mot folkemengden. I tillegg åpnet sikkerhetsstyrkene ild mot demonstrantene.

Minst to mennesker ble drept i sammenstøtet mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker tirsdag.

- Tror det var nervegass
Men leger fra åstedet sier nå at det som først ble antatt for å være tåregass, kan ha vært nervegass, som er forbudt under internasjonal lov, skriver The Australian.

- Materialet i denne gassen forårsaker at mennesker får krampetrekninger i timevis. Det lammer dem. De kunne overhodet ikke bevege seg. Vi forsøkte å gi dem oksygen, men det hjalp ikke, sier Amaar Nujaim, en feltlege som jobber for Islamic Relief.

Ifølge øyenvitner avfyrte sikkerhetsstyrkene varselskudd før de brukte gass mot folkemengden.

- Vi ser symptomer i pasientens nerver, og ikke i luftveissystemene. Jeg er 90 prosent sikker på at det var nervegass, og ikke tåregass som ble brukt, sier lege Sami Zaid ved Det vitenskapelige og teknologiske sykehuset i Sana’a.

- Måtte bruke bleier
En patolog ved samme sykehus, Mohammad Al-Sheikh, sier at noen pasienter hadde mistet kontrollen over musklene sine, og var nødt til å bruke bleier.

- Vi har aldri sett at tåregass har forårsaket slike symptomer. Vi frykter det kan være farlig gass som er ulovlig under internasjonal lov, sier Sheikh.

Ifølge BBC ble minst 80 mennesker skadd i sammenstøtene tirsdag.

Les også: Jemens president lover folkeavstemning

Varslet ny folkeavstemning
Torsdag ble det kjent at Jemens president Ali Abdullah Saleh har forsøkt å innfri noen av kravene til demonstrantene. Saleh varslet en folkeavstemning på en ny grunnlov i løpet av året, og har samtidig gitt løfter om en overgang til et parlamentarisk system, melder BBC.

Jemen har opplevd uro siden midten av januar etter at et forslag til en endring av konstitusjon i landet ble lagt fram, og demonstrantene mente at disse endringene ikke var tilstrekkelige mot arbeidsløsheten og de dårlige økonomiske forholdene.

Tusenvis av mennesker har regelmessig tatt ut i gatene for å kreve presidentens avgang og protestert mot høy arbeidsledighet og korrupsjon.

Jemen lider av stor befolkningsvekst, stigende matvarepriser, fattigdom med en arbeidsledighet på 40 prosent og feilernæring hos store deler av befolkningen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere