RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Angrepet på Lindh åpner sårene etter Palme

Olof Palme
Olof Palme
Sist oppdatert:
Knivangrepet på Sveriges utenriksminister Anna Lindh åpner sårene etter Palme-drapet, sier professor Peter Esaiasson ved Göteborgs Universitet.

– Det er jo fryktelig, det som har hendt. Det burde jo ikke skje. Det åpner vel alle sårene etter Palme, sier Peter Esaiasson til NTB.

Sveriges statsminister Olof Palme ble skutt ned og drept på åpen gate i Stockholm 28. februar 1986, etter å ha vært på kino med sin kone. Drapet satte dype spor i det svenske samfunnet.

–Tøffere klima

Statsviteren påpeker at mye har skjedd siden den gang.

–Man har opplevd flere mordforsøk på politikere og det er blitt et allment tøft klima rundt om i verden. Drapet på den nederlandske politikeren Pim Fortuyn og angrepet på den tyske politikeren Oskar Lafontaine, som ble knivstukket, har jo paralleller til angrepet på Anna Lindh, sier Esaiasson.

Professor Hanne Marthe Narud ved Universitetet i Oslo frykter at angrepet på Sveriges utenriksminister kan føre til langt flere sikkerhetstiltak i nordisk politikk.

– Det vi kan frykte, er å få tilstander der ingen tør å bli politikere lenger. Eller at politikere ikke kan gå et skritt uten sikkerhetsvakt. Det er et scenario ingen ønsker, sier Narud.

– Neppe tilfeldig offer

Professor Narud understreker at samfunnet har blitt råere siden Sveriges statsminister Olof Palme ble myrdet.

– Da Palme ble drept, var Norden ennå en fredet sone. Politiske drap var helt ukjent her hos oss, drapet skapte vantro. I dag tenker vi " herregud så fryktelig", men vi blir ikke sjokkert på samme måte, sier Hanne Marthe Narud.

Statsviteren understreker at man ikke vet hvilket motiv gjerningsmannen bak Lindh-angrepet hadde, men hun tror ikke utenriksministeren var et tilfeldig offer.

– Jeg tror ikke det. Men det trenger heller ikke være politisk motivert. Hun er jo et kjent ansikt, og kan ha blitt rammet av den grunn, sier Narud.

Hvilke konsekvenser angrepet på Lindh eventuelt får for folkeavstemningen om svensk medlemskap i den europeiske økonomiske og monetære union søndag, er svært usikkert. Utenriksminister Lindh var en varm eurotilhenger, og statsminister Göran Persson har innstilt alle valgkamparrangementer for ja-siden inntil videre.

Professor Peter Esaiasson vil ikke spekulere på hvilken betydning knivstikkingen kan få for eurovalget.

– Det kjennes veldig rart å skulle snakke om det nå, sier Esaiasson.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere