RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Anna var som en slektning

Anna Politovskaja ble drept utenfor sitt eget hjem.
Anna Politovskaja ble drept utenfor sitt eget hjem. Foto: Scanpix/AFP
Sist oppdatert:
- Alle trengte henne, sier Larissa Kungajeva (16) til Nettavisen om den drepte russiske journalisten Anna Politkovskaja. Tirsdag minnes hun foran den russiske ambassaden i Oslo.

Klokken 12.00 tirsdag samlet menneskerettighetsorganisasjoner og tsjetsjenske flyktninger i Norge seg foran den russiske ambassaden på Drammenveien.

- Anna var som en slektning for oss. Vi er svært lei for hennes bortgang. Alle trengte henne, fordi hun skrev sannheten og hjalp folk, sier Larissa Kungajeva (16) til Nettavisen.

Hennes søster Kheda Kungajeva ble kidnappet fra familiens hjem i Tsjetsjenia i 2000 av russiske soldater under oberst Juri Budanovs kommando. Budanov kvalte ifølge Amnesty Kheda til døde i teltet sitt.

Skutt
Politkovskaja (48) ble lørdag skutt og drept i bygningen der hun bodde. Journalisten var sterkt kritisk til russiske myndigheter, og fokuserte særlig på menneskerettighetssituasjonen i Tsjetsjenia. Blant overgrepene hun dekket var drapet på Larissas søster.

- Hun var hele tiden med oss og hjalp oss. Hun skrev hele tiden om det som har skjedd, og hjalp oss til å få frem sannheten, sier Larissa.

Budanov ble til slutt dømt til ti års fengsel for kidnapping, drap og maktmisbruk. Familien Kungajev flyttet til Norge i 2003, og bor nå i Florø.

- De dreper dem som skriver sannheten. Det var kanskje viktig for presidenten, sier Larissa.

Avisen Novaja Gazeta, der Politkovskaja jobbet, skrev søndag at drapet enten var hevn fra den den tsjetsjenske russisk-vennlige presidenten Ramzan Kadyrov, eller et forsøk på å diskreditere ham. I et intervju mandag nektet Kadyrov for at det var noen forbindelse mellom drapet og situasjonen i Tsjetsjenia, melder AP.

Minnes
Journalisten begraves i Russland tirsdag. Samtidig gjennomføres det minnemarkeringer over hele verden, blant annet i Norge.

- Vi ber russiske myndigheter gjennomføre en uavhengig etterforskning av saken og sørge for at de skyldige blir stilt til ansvar, sier Generalsekretær i den norske Helsingsforskomiteen, Bjørn Engesland, til Nettavisen.

Han kjente Politkovskaja personlig, og har samarbeidet mye med journalisten siden han første gang traff journalisten i hennes Moskva-leilighet i 2001.

- Den gang satt hun i en slags husarrest i leiligheten sin. Hun jobbet med en artikkel om Tsjetsjenia, og det var gitt melding til avisen hennes, fra det vi antar var innenriksdepartementet og de hemmelige tjenestene, om at man forventet at hun holdt seg hjemme en periode og ikke skrev.

Opprop
Siden drapet har en rekke mennesker lagt ned blomster utenfor bygningen der Polikovskaja bodde. Likhet ble funnet i en heis i bygningen.

- Jeg vil ikke si Politkovskaja forventet å bli drept, men det er åpenbart at hun visste hun var utsatt og et av de fremste målene til dem som eventuelt kunne tenke seg å begå denne typen forbrytelser, sier Engesland.

Organisasjonene ber i oppropet også om at det nedsettes en granskningskommisjon i den russiske dumaen for å rette søkelys mot forfølgelsen av menneskerettighetsforkjempere og uavhengige journalister i Russland.

Russlands president Vladimir Putin har ikke kommet med noen offentlig uttalelse om drapet. Ifølge Kreml skal han mandag ha forsikret den amerikanske presidenten George W. Bush om at «det tragiske dødsfallet» vil bli etterforsket, melder AP.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere