RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ansar al-Islam kan stå bak

Foto: Scanpix/Skotsk TV
Sist oppdatert:
Britisk etterretning skal ha advart myndighetene om nettverket Mulla Krekar ledet tidligere.

Britiske terroreksperter tviler nå på at angrepene mot Glasgow og London var planlagt av al-Qaida. Gjennomføringen av angrepene virket uprofesjonell, noe som er utypisk for et angrep der bin Ladens terrornettverk står bak.

Sikkerhetstjenesten i Storbritannia sjekker nå om angrepene i stedet kan være forbundet med den kurdiske gruppa Ansar al-Islam, som tidligere ble ledet av Mulla Krekar, melder The Herald.

I april i fjor skal etterretningsorganet MI6 ha advart den britiske regjeringen om at den kurdiske organisasjonen kunne planlegge angrep i Storbritannia når Tony Blair gikk av som statsminister.

Ifølge britisk politi skal nå alle de mistenkte være arrestert. Se video på TV 2 Sumo

- Kan vente seg hevn
Den britiske avisa siterer en tidligere uttalelse fra Mulla Krekar, der han sier at «Storbritannia kan vente seg et angrep som hevn for sin pågående militærkampanje i Midtøsten».

Ansar al-Islam er kjent for å bruke bilbomber og selvmordsangrep, og har siden 2001 tatt på seg ansvaret for flere terrorangrep i Irak. Medlemmer av gruppen har blitt fengslet i hele Europa de to siste årene. Den nåværende lederen skal være kurderen Warba Holiri al-Kurdi, også kjent som Abu Abdallah al-Shafi, ifølge The Herald.

Ingen av de åtte som er arrestert for angrepene i Storbritannia skal imidlertid ha kurdisk bakgrunn.

- Fryktet av egen mor
Opp til fire av de arresterte for de feilslåtte angrepene i Storbritannia har tidligere vært registrert av britisk etterretning, ifølge Sky News.

En av mennene, den irakiske legen Bilal Abdullah, framstilles nå i britisk presse som en religiøs ekstremist. Hans egen mor skal ha vært redd for å ta av seg skautet i hans nærvær, ifølge The Guardian.

Skadet bare seg selv
Den eneste skadde i de feilslåtte terrorangrepene var den libanesisk legen Khalid Ahmed, sjåføren av jeepen som kjørte inn i flyplassen i Glasgow der Bilal Abdullah var passasjer. Ahmed ligger på sykehus med alvorlige brannskader etter at han tente på jeepen og seg selv da de to mislyktes i å kjøre inn på selve flyplassen.

Til tross for det begrensede omfanget av angrepene, oppnådde bakmennene å skape frykt og kaos i Storbritannia, der sikkerhetsnivået fortsatt betegnes som «kritisk».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere