*Nettavisen* Nyheter.

- Ansiktet er ikke alt

Saira (26) er merket for livet, men nå jobber hun på en skjønnhetssalong.

18.08.08 19:59

Saira Liaqat og Urooj Akbar er to av mange kvinner i Pakistan som har blitt offer for brutal mishandling av sine ektemenn.

Liaqat (26) ble tvangsgiftet med en slektning da hun fortsatt var en tenåringsjente. Hun ble tvunget til å bo sammen med sin nye ektemann, og en dag i 2003 gikk ektemannen til angrep på henne. Han kastet syre i ansiktet hennes, noe som resulterte i et forbrent ansikt. I tillegg mistet hun synet på det ene øyet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ap Photo

- Alle ønsker å være vakre. Men jeg mener at ansiktet ikke er alt. Ekte skjønnhet kommer innenfra, sier Liaqat til nyhetsbyrået AP.

Ektemannen sitter fengslet mens saken mot ham blir etterforsket. De to er fortsatt gift.

Akbar er en annen kvinne som har blitt offer for konemishandling i Pakistan. Hun ble giftet bort da hun var 22 år gammel, men ektemannen ble etter hvert stadig mer brutal mot henne. En kveld for tre år siden helte ektemannen bensin over henne og tente på.

Startet et nytt liv
Akbar har skilt seg, men har ennå ikke anmeldt den tidligere ektemannen. Nå ønsker hun å ta rettslige steg slik at hun kan få forsørgeransvar for datteren som nå bor hos ektemannen.

(Artikkelen fortsetter under).

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: AP (Fotomontasje).

Ifølge en pakistansk menneskerettighetsorganisasjon ble 33 kvinner utsatt for syreangrep og 45 ble brent i løpet av 2007. Men mørketallene er enorme, fordi mange kvinner ikke tør å anmelde disse angrepene til myndighetene.

Takket være den italienske organisasjonen Smileagain (smil igjen red.anm.) har disse to kvinnene fått muligheten til å starte et nytt liv.

Den italienske organisasjonen bidrar med økonomisk hjelp til kvinnelige brannofre og tilrettelegger for at kvinner får den nødvendige medisinske behandlingen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ap Photo

Jobber på en salong
Masarrat Misbah er leder for en stor skjønnhetssalongkjede i Pakistan. Hun har engasjert seg personlig i kvinner som er blitt utsatt for konemishandling og innført et samarbeid med organisasjonen Smileagain.

Hensikten er at syreskadde og brannskadde kvinner i Pakistan kommer seg ut i arbeid. Hun har tilrettelagt for at flere av ofrene har fått jobb på en skjønnhetssalong. Dette har bidratt til at kvinnene får verdighet og blir selvstendige.

- Jeg håper at jeg kan skape et navn for meg selv i dette yrket, sier Liaqat.

Mens Akbar håper at hun en dag vil være i stand til å tjene nok penger til å forsørge datteren som hun omtrent ikke har sett siden angrepet.

- Jeg er selvstendig nå og står på mine egne bein. Jeg har en jobb, jeg arbeider og tjener penger. Jeg forsørger meg selv, noe som ikke er enkelt for en kvinne i Pakistan, sier Liaqat.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.