RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Arafat åpnet øynene

Yasser Arafat
Yasser Arafat (EPA /Scanpix)
Sist oppdatert:
Palestinernes president Yasser Arafat åpner øynene og kommuniserer med legene, melder israelske nyheter. Forvirringen om presidentens tilstand er fortsatt stor.

Nyhetsbyrået Reuters melder tidlig lørdag at Yasser Arafat har åpnet øynene og kommuniserer med legene på militærsykehuset i Paris. Ifølge Reuters er det israelsk media som melder om president Arafats bedrede tilstand.

Det har foreløpig ikke kommet flere detaljer om den angivelige oppvåkningen.

En nær medarbeider av den 75 år gamle presidenten presiserer lørdag at tilstanden fremdeles er kritisk:

- Legene sier at tilstanden ikke er irreversibel. Det er ingen forandring, tilstanden er fremdeles kritisk. Legene vet fremdeles ikke hva som feiler ham, uttaler Nabil Abu Rdainah ifølge Reuters.

- Koma
Tidligere lørdag meldte Associated Press at Arafat ligger i koma og svever mellom liv og død. Også andre medier har lørdag meldt at presidentens tilstand er kritisk.

Fredag hevdet president Arafats stabssjef at livet hans ikke er i fare.

- President Arafat er ikke i fare. Han er heller ikke i koma, sier Tayeb Abdelrahim til AFP.

- Arafat er på intensivavdelingen. Han trenger å gjennomgå nye tester. Han er bedøvet, men livet er ikke i fare, sier han.

Tidligere fredag sa talsmann for sykehuset utenfor Paris, der Arafat blir behandlet, at tilstanden til den palestinske presidenten var uendret.

- Yasser Arafats tilstand har ikke forverret seg, sa oberst Christian Estripeau til de fremmøtte journalistene.

- Tilstanden er stabil, la han til.

- Kunstig i live
Årsaken til Arafats sykdom er fremdeles ukjent. Presidenten ble lagt inn på militærsykehuset utenfor Paris fredag for en uke siden, etter lengre tids sykdom. Torsdag meldte flere nyhetsbyråer at Arafat var død, og siden da har spekulasjoner gått om Arafats tilstand.

Den palestinske utsendingen til Frankrike, Leila Shahid, bekreftet tidligere fredag at Arafat lå i koma, men at han absolutt ikke var hjernedød.

- I dag kan vi si at han er på et kritisk punkt mellom liv og død, hans tilstand og alder tatt i betraktning, sa hun til den franske radiokanalen RTL.
- Det kan være han våkner, og det kan være han ikke gjør det.

Enkelte kilder hevder at Arafat holdes kunstig i live. Hans kone Suha nekter ifølge TV-kanalen al Jazeera å koble fra respiratorene, selv om legene anbefaler det.

Stridsspørsmål
En årsak er at Yasser Arafat etter muslimsk skikk må begraves innen 24 timer etter at han er erklært død, og derfor vil kontakten trekkes ut først etter at alt er lagt til rette for en begravelse.

Hvor Arafat skal begraves er et stridsspørsmål. Arafat selv har ønsket å bli begravet i Jerusalem. Det vil ikke Israel la skje.

- Jerusalem er byen der jødiske konger gravlegges, ikke arabiske terrorister, sier en israelsk talsmann.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere