RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Arafat døde av AIDS, gift eller infeksjon

Sist oppdatert:
I en ny bok hevdes det at de tre mest sannsynlige årsakene til at Arafat ble svært syk og døde i fjor er forgiftning, AIDS eller en infeksjon.

Doktorer som har sett den medisinske rapporten sier det er vanskelig å fastslå hva som gjorde at Yasser Arafats helse sviktet så dramatisk før han døde av slag i november i fjor, skriver den israelske avisa Haaretz.

Den tidligere palestinske lederen døde 11. november 2004 på et militærsykehus i Paris. Kopier av obduksjonsrapporten har blitt overlevert til Arafats enke Suha og palestinske myndigheter. Funnene i rapporten blir nå publisert for første gang i den reviderte utgaven av boka «The Seventh War» av journalistene Amos Harel og Avi Isacharoff. Den kommer ut på hebraisk i neste uke.

- En diskusjon blant en rekke eksperter viser at det ikke er mulig å peke ut en årsak som kan forklare kombinasjonen av symptomer som førte til at pasienten døde, heter det i rapportene.

Doktor Ashraf al-Kurdi, Arafats livlege, hevder at de franske legene fant AIDS-viruset i Arafats blod. Han nekter å oppgi kilden til denne informasjonen overfor Haaretz, men hevder viruset ble lagt til blodet i et forsøk på å skjule sporene av forgiftning, som han mener skal ha forårsaket den palestinske lederens død.

Flere representanter for palestinske myndigheter sier i intervjuer med bokas forfattere at de tror Arafat ble forgiftet av Israel. En uttalelse fra statsminister Ariel Sharons kontor avviser giftanklagene som nonsens, skriver Haaretz.

Professor Gil Lugassi har lest rapporten, og mener symptomene den beskriver kan være typisk for AIDS.
- En infeksjon som begynner i fordøyelsessystemet og forverrer seg så raskt er typisk for AIDS, sier han til Haaretz.
- Det er meget overraskende at det ikke har blitt testet for dette, sier han.

En annen ekspert som uttaler seg til avisa mener på sin side sjansene for at Arafat hadde AIDS er meget små. Men meningene er mildest talt delte. En annen ekspert sier til Haaretz at sykdommen var et klassisk tilfelle av matforgiftning.

Yasser Arafat ble 75 år gammel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere