RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Arafat har ikke blitt verre

Yassir Arafat svever mellom liv og død i respirator.

Sist oppdatert:
- Yasser Arafats tilstand har ikke forverret seg, sa en talsmann for militærsykehuset i Frankrike fredag kveld. Flere kilder benekter at palestinernes leder er i koma.

Rundt klokken 18 fredag kom talsmannen for det franske militærsykehuset hvor Arafat nå er innlagt på intensivavdelingen med en kort uttalelse.

- Yasser Arafats tilstand har ikke forverret seg, sa oberst Christian Estripeau til de fremmøtte journalistene.

- Tilstanden er stabil, la talsmannen til.

Ifølge CNN-kilder er Arafat ikke tilkoblet maskiner som holder ham kunstig i live. Alle palestina-lederens organer skal ifølge kildene fungere som de skal.

Den nye informasjonen og påstandene om Arafats helsetilstand bidrar ikke til å skape mer klarhet i situasjonen.

Påstander og kontra-påstander
Torsdag fortalte sykehus-talsmann Christian Estripeau pressen at «Situasjonen er blitt mer komplisert». Men at Arafat «ikke er død».

Uttalelsen kom etter at isreals tv hadde meldt at presidenten var død. Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker sa også på en pressekonferanse at Arafat var gått bort - før den palestinske statsministeren Ahmed Qurie kontant avviste at dette medførte riktighet.

De fleste spekulasjoner om Arafats tilstand det siste døgnet gått på at Arafat holdes kunstig i live, og at han trolig er hjernedød.

Det ble også bekreftet av den palestinske utsendingen til Paris, Leila Shahid, fredag. Utsendingen sa at Arafat var i koma og at han svevde «mellom liv og død»Fredag ettermiddag benektet imidlertid den palestinske talsmannen, og Yasser Arafats gode venn, Munib Masri dette. Talsmannen fortalte at tunisiske leger hadde forsikret ham om at Arafats tilstand var «stabil», og at 75-åtringen var «ved bevissthet».

- Kona nekter ham å dø
Også Arafats kone Suha ble dratt inn i helse-spekulasjonene fredag.

- Arafat er hjernedød og legene vil koble fra ledningene, men hans kone nekter å gå med på det, sa en palestinsk kilde til tv-stasjonen al-Jazeera.

Suha Arafat våket natt til fredag ved ektemannens sykeseng. De to har ikke sett hverandre på fire år.

Men Arafats kone har ikke bare sine egne følelser å ta hensyn til, når beslutningen om å skru av maskinene skal tas.

Må begraves innen et døgn
Yasser Arafat må nemlig begraves innen 24 timer etter at han er erklært død, og derfor vil kontakten trekkes ut først etter at alt er lagt til rette for en begravelse, forklarte TV 2-reporter Fredrik Græsvik til TV 2 Nettavisen fredag.

Det er fremdeles store uklarheter med hensyn til hvor Yasser Arafat skal begraves. Det er kjent at Arafat selv ønsker å bli gravlagt i Jerusalem, men Israels statsminister Ariel Sharon har sagt at dèt ikke blir aktuelt. Mye peker i retning av at Arafat, den dagen han dør, vil bli gravlagt i Gaza..

Da kong Hussein av Jordan døde ble han flydd hjem i respirator, og det er ikke utenkelig at det samme kan skje med Arafat.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere