*Nettavisen* Nyheter.

- Arrestasjonene styrker al-Qaida-sporet

Arrestasjonen av tre marokkanere og to indere i Spania styrker teorien om at al-Qaida sto bak terroraksjonen i Madrid, mener NUPI-forsker Espen Barth Eide.

- Akkurat nå styrker dette al-Qaida-sporet, sier Barth Eide til NTB.

- Det kan bety at al-Qaida for første gang har lyktes i å angripe Europa.

- Dette viser også at spanske myndigheter var litt for raske med å slå fast at det var den baskiske separatistorganisasjonen ETA som var de skyldige, sier NUPI-forskeren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lørdag kveld ble tre marokkanere og to indere arrestert i Madrid. Marokkanerne skal ha forbindelser til ekstreme islamistiske nettverk, ifølge spanske myndigheter, mens de to inderne skal være hinduer. Ytterligere to spanjoler med indisk opphav er i avhør.

NATO-vedtak?
Barth Eide ønsker å ta forbehold om de arresterte faktisk er blant gjerningsmennene, men han mener samtidig at NATO-landene allerede nå bør begynne å diskutere om det skal settes i verk et såkalt artikkel 5-vedtak, og anse angrepet i Madrid som et angrep på hele alliansen.

– Er det al-Qaida som står bak, er dette like mye et angrep på hele Europa som på Spania. Et slikt vedtak ble fattet etter angrepet 11. september, og man bør vel mene at dette må gjøres også når Spania blir angrepet, sier Barth Eide.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.