Gå til sidens hovedinnhold

- Arrestert etter Saddam-film

En vakt som var til stede under henrettelsen av Saddam Hussein skal være arrestert for å ha mobilfilmet hengningen.

Ifølge TV-stasjonen Al-Arabiya er mannen som tok opp henrettelsen av Saddam med mobilkamera arrestert.

- Vi har arrestert ham. Han var en av vaktene under henrettelsen, og vil bli straffet. Han har ansvaret for raseriet som ble utløst blant Irakere etter henrettelsen, sier den irakiske visestatsministeren for politiske saker, Sadik Al-Rukabi, til kanalen.

Forvirring
Omstendighetene omkring henrettelsen av Saddam natt til lørdag er fortsatt svært uklare. Tirsdag hevdet sjefanklageren i saken mot Saddam, Munkith Al-Faroon, at to tjenestemenn med mobilkameraer filmet henrettelsen i tillegg til den offisielle fotografen.

Se video her

- Jeg kjenner en av dem. Han er en høytstående tjenestemann for myndighetene. Den andre kjenner jeg bare utseende på. Jeg vet ikke hvordan de fikk med seg kameraene inn, sa han til Reuters.

-Dette er feil, hevder sikkerhetsrådgiveren Sadik Al-Rukabi overfor Al-Arabiya onsdag.

Avviser ny hengning
Onsdag meldte flere arabiske medier at Saddams halvbror, Barzan Ibrahim Al-Tikriti, og den tidligere lederen for Høyesterett under Saddam-regimet, Awad Ahmed Al-Bandar, skal henrettes torsdag ifølge en anonym kilde ved den irakisk statsministerens kontor. Barzan Ibrahim var etterretningssjef under halvbrorens styre.

De to var i likhet med Saddam Hussein dømt til døden for å ha beordret drapene på 148 sjiamuslimer i lansbyen Dujail i 1982.

- Dokumentene er undertegnet av statsministeren og henrettelsen kommer å skje torsdag, sa en kilde på statsministerens kontor onsdag.

En politisk rådgiver ved det samme kontoret avviste senere påstanden.

- Meldingen stemmer ikke. Vi tror henrettelsen kan skje først neste uke, sier rådgiver Sami Al-Askari ifølge den London-baserte nettavisen Elaph.

Annerledes
Mobilvideoen av henrettelsen har ført til sterke reaksjoner blant sunnimuslimer i Irak. Under henrettelsen ropte flere av vaktene slagord mot Saddam før fallemmen åpnet seg.

Amerikanske militærkilder hevder de ikke hadde noe å gjøre med henrettelsen, og at irakiske myndigheter bestemte hvem som skulle være til stede under hengningen.

- Hadde vi hatt ansvaret, ville vi gjort det annerledes, sa generalmajor William Caldwell under en pressekonferanse onsdag ifølge Reuters.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger